Homo Sapiens yani günümüzdeki insanlar ve Neandertaller sanıldığından çok daha önce çiftleşmişler. İşte tüm detaylar.
120.000 yıl önce Sibirya’da yaşayan bir Neandertalin genomları ile Sahra altı Afrika’daki modern insanların genomlarının karşılaştırılması, her iki türün göç ve melezleşme tarihine dair içgörü ortaya çıkardı. Yeni bir araştırmaya göre Neandertaller ve anatomik olarak modern insanlar olan Homo Sapiens ilk olarak 250.000 yıl önce çiftleşmişler. Bu tarih düşünülenden çok daha erken bir dönemi kapsıyor. Nature dergisinde 2016 yılında yapılan bir genetik analize göre, şimdiye kadar Neandertaller ve anatomik olarak modern insanların (Homo sapiens) ilk kez 75.000 yıl önce çiftleştiğine inanılıyordu. Ancak Current Biology dergisinde 13 Ekim’de yayınlanan yeni bir analiz, Afrika’daki bir grup Homo sapiens’in yaklaşık 250.000 yıl önce Avrasya’daki Neandertallerle çiftleştiğini ortaya çıkardı.
Bu insan grubu öldü, ancak Neandertallerin DNA’sında bu melezleşme olayından kaynaklanan genetik bir ayak izi bıraktı; Sibirya’da keşfedilen Neandertal genomunun %6’sı insan DNA’sını içeriyordu. Neandertallerle çiftleşen insan grupları Afrika’ya geri göç ettiğinde, anatomik olarak modern insanlardan oluşan bazı Sahra altı popülasyonları da Neandertal DNA’sını miras aldı.
Estonya’daki Tartu Üniversitesi’nde evrim ve popülasyon genomiği alanında doçent olan Michael Dannemann, “Bu araştırmadan elde edilen gelişmiş anlayış, modern insan genomlarındaki Neandertal DNA’sını ve bunun tersi süreci daha büyük bir doğrulukla açıklamamıza olanak tanıyacaktır” ifadelerini kullandı.
HUAWEI’nin Yeni Sağlık Laboratuvarı Küresel Araştırmaları İlerletiyor