Hava kirliliği yüzünden ölen insan sayısı artmaya başladı. İşte tüm detaylar.
Hava kirliliği son kırk yılda dünya çapında yaklaşık 135 milyon erken ölüme neden oldu. Bugüne kadarki en kapsamlı çalışmalardan biri olan araştırma, sorunun ciddiyetinin ve çözülmesi gereken aciliyetin altını çizdi. 1980’den 2020’ye kadar olan verileri inceleyen araştırmacılar, mevsim dengesizliğinin önlenebilir veya tedavi edilebilir hastalıklara veya felçlere neden olarak on milyonlarca insanın hayatını kısalttığını söyledi. Daha önce yapılan bu tür çalışmaların çoğu daha dar bir bölgeye veya döneme odaklanmış olsa da, Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi tarafından yürütülen bu çalışma açık ara en büyüklerden biri.
Araştırmacılar, El Niño gibi iklim koşullarının ve okyanus sıcaklıklarındaki değişikliklerin mevsim kirliliğinin etkisini daha da kötüleştirdiğini buldu. Bu hava olayları, durgun hava koşullarına yol açarak, akciğerlere nüfuz edebilen ve hatta kan dolaşımına girebilen ve astım, kalp krizi ve bronşit gibi kronik hastalıklara neden olabilen ince partikül madde olan PM2.5’in daha yüksek konsantrasyonlarına neden olabilir. Hava değişiklikleri erken ölümlerin sayısını yüzde 14 artırdı.
Araştırmayı yöneten Nanyang Asya Çevre Okulu’ndan doçent Steve Yim, “El Nino gibi belirli iklim olayları meydana geldiğinde, kirlilik seviyeleri artabilir, bu da PM 2,5 kirliliği nedeniyle daha fazla insanın vaktinden önce ölebileceği anlamına gelir” dedi. “Bu, küresel nüfusun sağlığını korumak için hava kirliliğiyle mücadele ederken bu iklim modellerini anlama ve hesaba katma ihtiyacını vurguluyor.”
Huawei MatePad 11.5 S tablet inceleme: Hem tablet, hem dizüstü deneyimi