GSM Operatörüden Drone için Elektromanyetik Kalkan

drone pilotu

Günlük hayatta sık sık karşılaşır olduğumuz drone’lar pek çok alanda yenilikçi çözümler sunabilsede bazen büyük sorunlara neden olabiliyor. Almanya’da bir GSM operatörü de drone kalkanı geliştirmeye karar verdi. Kalkan sayesinde droneların yol açabileceği zararların önüne geçilmeye çalışılacak.

Birkaç yıl içinde ortaya çıkan ve özellikle video prodüksiyon sektörünün vazgeçilmezi haline gelen küçük insansız hava araçları drone’lar artık pek çok noktada kullanılmaya başladı. Televizyon programlarının çekimlerinden terörle mücadeleye hatta küçük paketlerin nakliyatına kadar pek çok alanda kullanılan cihazlar yakın zaman içerisinde kargo ve pizza teslimatı için de kullanılmaya başlayacak.

Türkiye’de Terörle Mücadele için de Kullanılıyor

drone

Uygun fiyatları ve yapıları nedeniyle pek çok avantaj sunsada drone’lar dikkatli kullanılmadıklarında büyük bir tehdit oluşturuyor. Bazen birkaç kiloyu geçen ağırlıkları, güçlü motorları ve pilleri nedeniyle dikkatli kullanılması gereken cihazlar için hem ülkemizde hem de dünyanın pek çok yerinde ehliyet uygulaması geldi. Ancak gelen ehliyet uygulamasına karşın halen özellikle havalimanlarında drone’lar büyük bir sorun.

Dubai Havalimanı’nda geçtiğimiz yıllarda bir drone pist etrafında dolaşmaya başladığı için seferler tamamen durdurulmak zorunda kalmış hatta bu sorunun aynı gün içerisinde tekrarlanması nedeniyle iki kez havalimanındaki tüm seferler iptal edilerek inişe hazırlanan uçaklar diğer havalimanlarına yönlendirilmişti. National Geographic ekibinin belgesel çekimi sırasında gerçekleşen bu olay tüm dünya tarafından korkuyla izlenmişti.

Sanatçının Parmağını Kesti

Ülkemizde de bir kişinin tutuklanmasına neden olan havalimanı sorunları dışında Almanya’da geçtiğimiz aylarda 1 kilonun üzerinde ağırlığa sahip bir insansız hava aracı müsabaka sırasında seyircilerin üzerine düşmüş ve bir kadının hastaneye kaldırılmasına neden olmuştu. Avrupa’da düzenlenen bir etkinlikte sahne alan Enrique Iglesias kendisini yakından çekmek isteyen bir seyercinin drone’u nedeniyle parmağından yaralanmış ve kanlar içinde kalarak sahneyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Özel Bir Drone Kalkanı Geliştiriliyor

 

İddiaya göre Deutsche Telekom uçaşa yasak ve izne tabi uçulabilen bölgelerde kaçak insansız hava araçlarının uçurulmasının önüne geçmek için bir teknoloji geliştiriyor. Elekromanyetik kalkan niteliği taşıyacak olan sistem sayesinde özel bir koda sahip olmayan ve bu kod ile iletişim kurmayan insansız hava araçlarının uçmasına izin verilmeyecek ve bölgeye girmeden araçlar düşürülecek.

Şirketin nasıl bir teknoloji kullanacağı ve birbirinden farklı yollarla iletişim kuran cihazlar arasındaki farklı nasıl anlayarak bazılarının iletişimini keserken bazılarına izin vereceği ise henüz bilinmiyor.

 

 

Youtube HDR Video Desteğine Kavuşt