Drone’lar yüzünden 2 gün kapalı kalan İngiltere’nin ikinci büyük havalimanı tekrar kullanıma açıldı

Gatwick

İngiltere’nin ve Londra’nın ikinci büyük havalimanı konumundaki Gatwick’te uçuşlar, havalimanı hava sahasında uçurulan drone’lar yüzünden çarşamba gecesinden bu yana sekteye uğramıştı. Olayla ilgili iki kişi tutuklandı ve havalimanı tekrar kullanıma açıldı.

Gatwick havalimanı drone uçuşuyla manipüle ediliyor

Avrupa’nın en büyük havalimanlarından biri, drone’lara boyun eğdi. Çarşamba akşamı başlayan macera son bulmuş gibi gözükse de, on binlerce yolcu ve yüzlerce uçuş bu durumdan etkilendi. Yılbaşı dönemi olduğu için yolcu sayısı da normalin üstündeydi. Peki nasıl oldu da Avrupa’nın en gözde havalimanlarından birisi, iki drone yüzünden bu kadar zarara uğradı?

Öncelikle tehlikenin ne olduğundan bahsedelim. Bildiğiniz gibi drone’ların havalimanı yakınlarında uçurulması yasak. Zira bu araçların uçaklara çarpması, ciddi tehlikeler doğurabiliyor. Bu bağlamda hava sahasında insansız hava aracının görülmesi, doğrudan uçuşların iptal edilmesi anlamına geliyor. Ancak bugüne kadar kimse, bunun bu kadar uzun süreli etkili olabileceğini tahmin etmemişti.

Çarşamba akşamı patlak verdi

Çarşamba akşamı hava sahası içerisinde görülen iki drone yüzünden, Gatwick havalimanında kalkış ve inişler iptal edilmişti. Takip eden birkaç saat içerisinde havalimanı tekrar kullanıma açıldı, ancak bu bir saatten kısa sürdü. Zira drone’lar havalimanının hava sahasına tekrar girmişti. Aynı olay bir kez de cuma sabahı yaşandı ve uçuşlar yeniden iptal edildi. Bu süreçte inişler de çevre havalimanlarına yönlendirildi.

1 7

Polis dışında ordunun da dahil edildiği olay bir türlü çözüme kavuşturulamadı. Terminaller insanlarla dolup taştı. Diğer insanları tehlikeye atabileceği gerekçesiyle vurulmayan drone’ların, bu süreç içerisinde 50’den çok kez hava sahasını ihlal ettiği tahmin ediliyor.

İki kişi tutuklandı

2 gün gibi bir sürenin ardından tekrar kullanıma açılan havaalanı, bir süredir sorunsuz şekilde hizmet veriyor. Yetkililer, kasıtlı gerçekleşen olayın terör bağlantılı olmadığını düşünüyor. Öte yandan konuyla ilgili ilk gözaltılar, dün akşam saatlerinde gerçekleşti ve iki kişi gözaltına alındı.

Yaşanan olaylar tüm dünyaya ders niteliği taşıyor. Artık herkesin ulaşabildiği bu insansız hava araçlarının ne denli büyük krizlere yol açabileceği net şekilde görülmüş oldu. Bu konuda daha dikkatli olunması gerektiğini İngiltere Ulaştırma Bakanı da belirtti: “Daha önce yaşanmamış bir olay yaşadık. Bundan çıkaracağımız dersler var.”.

2018’de App Store ve Google Play’den 113 milyar uygulama indirildi!