#İŞBİRLİĞİ
Son dönemin en popüler başlıklarından birisi de grafen piller diyebiliriz. Peki Grafen pil nedir ve ne işe yarar? İşte bu iki sorunun yanıtı.
Günümüzde pil teknolojileri konusunda hala istenilen seviyeye erişilemedi. Akıllı telefonlara geçiş süreciyle birlikte telefonlar adeta çağ atlayarak mini bir bilgisayar seviyesine ulaştılar. 10 yıl önceki tuşlu telefonlarla günümüzde satışa sunulan akıllı telefonlar arasında dünyalar kadar fark var. Değişmeyen tek şey ise pil teknolojileri.
Geçmişte cep telefonları çok fazla güç harcamadıkları için şarj süreleri rahatlıkla 3 – 4 günü bulabiliyordu. Fakat günümüzde akıllı telefonların harcadıkları güç göz önüne alındığında bazen günü çıkarmak bile zor olabiliyor.
Son dönemde yaşanan gelişmeler sayesinde bazı üreticiler lityum iyon pillerin şarj süresini 1 saatin altına indirmeyi başardılar. Fakat bu yine de istenilen seviyeleri bize sunmuyor.
Peki pil teknolojisinde beklenen o zıplama ne zaman gerçekleşecek? İşte asıl bizleri meraklandıran soru bu.
Grafen pil teknolojisi ile herşey değişecek
Özellikler birkaç yıldır bazı teknoloji firmalarının grafen pil teknolojisi üzerinde çalıştıklarını duyuyoruz. Bu piller sayesinde telefon şarj sürelerinin de 1 – 2 dakikaya kadar inebileceği iddia ediliyor. Yani telefonunuzu şarja taktıktan saniyeler sonra bataryanız tamamen dolmuş olacak. Peki ama nasıl?
Bu sorunun cevabını vermeden önce biraz grafenden bahsedelim. Şimdiye kadar ismini pek fazla duymadığımız grafen en basit tabirle karbon atomlarının iki boyutlu baş peteği düzenidir. Evrende rastladığımız pek çok malzemenin neredeyse hepsi 3 boyutlu olduğu için grafen yapı itibariyle de önemli bir konumdadır. Hatta grafenin keşfi bile Rus bilim insanları Andre Geim ve Konstantin Novoselov’a 2010 Nobel Fizik Ödülü’nü kazandırmıştı.
Elektronik teknolojisinin geleceği değişecek
Grafenin en önemli özelliği elektriği çok hızlı bir şekilde iletmesidir. Günümüzde elektronik devrelerde kullanılan ve elektriği çok iyi ilettiği bilinen bakırdan bile kat ve kat daha hızlı bir yapıdadır. İşin garip yani ise grafenin karbon temelli bir ametal olması. Bu da metal olmadan elektriğin iletilmesi söz konusunda grafenin önemini arttırmaktadır.
Grafenin tek özelliği elektriği iyi iletmesi değildir. Şeffaf, güçlü ve esnek bir yapıda olan grafen minyatürize edilmiş elektronik malzemeleri üretmek için de kullanılabilir. Bu sayede ileride kolumuzdaki akıllı saatlerin dahi günümüz süper bilgisayarları kadar güçlü olması muhtemeldir.
Grafen pil ne işe yarayacak
Yukarıda saydığımız özellikler kapsamında grafen pil hakkında da biraz bilgi verelim. Şu anda Huawei ve Samsung’un grafen piller hususunda önemli çalışmaları mevcut. Bu pilleri önemli kılan şey ise günümüz lityum iyon pillerine nazaran çok daha güvenilir ve kullanışlı olmaları.
Malum, lityum iyon pillerin nerede, ne zaman, nasıl patlayacağı belli olmuyor.
Grafen pillerde ise böyle bir sorun söz konusu değil. En azından şimdilik. Ayrıca bu pillerin yalnızca saniyeler içerisinde şarj olabiliyor olması, pek çok sorunu da ortadan kaldırıyor. Özellikle bu pil teknolojisinin elektrikli otomobil pazarını kökten değiştireceği söylenmekte. Menzil ve şarj sorununun aşılmasının ardından kimse fosil yakıtlı araçlara ihtiyaç duymayacaktır. Kısaca özetlemek gerekirse, geleceği şekillendirecek olan teknolojinin grafen sayesinde gerçekleşeceğini söyleyebiliriz.