Google’a bir para cezası daha geldi

Google, 4,1 milyar avro para cezası ödeyecek

Google, farklı ülkelerde farklı durumlardan dolayı para cezaları almıştı. Son olarak ise Hindistan’daki mevcut Android işletim sistemine sahip cihazlardaki pazar stratejisi nedeniyle ceza yedi.

Geçtiğimiz Perşembe günü Hindistan rekabet komisyonu soruşturmasını tamamladı ve Google’a 161,95 milyon dolarlık ceza verdi. Bunun ile beraber komisyon arama motorunu mevcut çalışmalarını değiştirme talimatı verdi, verilen süre içerisinde firma gerekli şartları sağlamazsa çok daha büyük cezalara çarptırılabilir.

Komisyon ceza gerekçesi olarak “Web tarayıcılarında ve çevrimiçi video barındırmada korumak için çevrimiçi arama ve Android uygulama mağazaları gibi pazarlardaki hakimiyetini kullandı” şeklinde sonuca verdi.nKomisyon, bu durumda şirketin Android ve kendi mobil uygulamaları (Play Store, GoogleArama, Chrome, YouTube vb.) için lisanslama uygulamalarını inceledi ve şirketin akıllı telefon üreticileriyle gelir paylaşımı anlaşmaları imzalamasını yasakladı.

Google

Şirket, geçmişte CCİ’nin Google R’leri cezalandırdığı benzer davalarla karşı karşıya kaldı. Arama yanlılığı için 2018’de 135.86 crores. Buna ek olarak, Hindistan teknoloji pazarı daha rekabetçi hale geliyor ve Amerikan şirketi antitröst ihlalleri nedeniyle dava ediliyor. Rekabet gözlemcisi, şirketin uygulama içi ödemeleri ve akıllı TV projelerine de el atmış durumda.

Komisyon, piyasaların esasa göre rekabet etmesine izin verilmesi gerektiği ve bu davranışın esasa ilişkin bu rekabeti etkilememesi sorumluluğunun baskın oyuncularda olduğu kanaatinde. Şirket belirtilen bu koşullarda kullanıcıların arama hizmetlerini mobil cihazlarda kullanmaya devam etmesini sağlayarak Google’ın reklam gelirlerinin kesintisiz büyümesini sağladı.

Pixel 7 serisi ve Pixel 4a için Android 13 güncellemesi yayınlandı