Google YouTube yüzünden zor durumda kaldı

Google, Rus parlamentosu YouTube kanalını engelledi

Pazartesi günü bir Avustralya mahkemesi, bir YouTuber’ın “acımasız, ırkçı, karalayıcı, taciz edici ve karalayıcı video kampanyasını” kaldıramamasının onu siyasetten uzaklaştırdığını söyleyerek, Google’ın eski bir milletvekiline 715.000 AUD ödemesine karar verdi.

Google YouTube yüzünden zor durumda kaldı! Federal Mahkeme, YouTube‘un sahibi olan Alphabet şirketinin, Avustralya’nın en kalabalık eyaleti olan New South Wales’in o zamanki başbakan yardımcısına saldıran iki video yayınlayarak para kazandığını tespit etti.

Google, daha önce, genellikle arama sonuçlarındaki makalelere bağlantılar sağladığı için iftiradan sorumlu bulundu, ancak Pazartesi günkü karar, firmanın, seçilmiş bir yetkiliyi karalayan içeriğin YouTube aracılığıyla aktif bir yayıncısı olarak kabul edildiği ilk kararlardan biri.

Google YouTube

Avustralya‘da, karalama yasasına ilişkin bir inceleme, çevrimiçi platformların barındırdıkları karalayıcı içerikten sorumlu tutulup tutulmayacağını inceliyor. Google ve diğer internet devleri, tüm gönderileri denetlemelerinin makul bir şekilde beklenemeyeceğini savunuyor.

Google YouTube

Google YouTube yüzünden zor durumda kaldı

Mahkeme, içerik yaratıcısı Jordan Shanks’in, güvenilir kanıtlar sunmadan defalarca milletvekili John Barilaro‘yu “yozlaşmış” olarak damgaladığı videoları yüklediğini ve ona İtalyan mirasına saldıran isimlerle hitap ettiğini ve yargıç Steve Rares’in “nefret söyleminden başka bir şey olmadığını” söylediğini duydu.

Rares, içeriği yayınlamaya devam ederek, Google‘ın kamuya mal olmuş kişileri haksız yere hedef alınmaktan korumaya yönelik kendi politikalarını ihlal ettiğini ve “Bay Barilaro’yu kamu yaşamında seçtiği hizmetten zamanından önce uzaklaştırdığını ve önemli ölçüde travmatize ettiğini” söyledi.

Barilaro, Shanks’ın videoları yayınlamasından bir yıl sonra siyaseti bıraktı. Rares  “Google, Bay Shanks’ın kampanyasının neden olduğu önemli hasar için sorumluluğundan kaçamaz” dedi.

Google YouTube

625.000 YouTube abonesi ve Facebook’ta 346.000 takipçisi olan Shanks, Barilaro ile geçen yıl YouTuber‘ın videoları düzenlemesini ve eski politikacıya 100.000 AUD ödemesini içeren bir anlaşmaya varana kadar davalılardan biriydi. Ancak yargıç, Shanks’ın “zehrini yaymak için YouTube’a ihtiyacı vardı (ve) Google, iş modelinin bir parçası olarak gelir elde etmek için Bay Shanks’a katılmaya istekliydi” dedi.

Dava sonuçlanmadan önce Shanks, Barilaro’ya ve avukatlarına alenen saldırmaya devam etmişti ve yargıç, kendisini ve Google’ı yetkililere havale edeceğini söylemişti.

Barilaro, adliye binasının dışında gazetecilere verdiği demeçte, “temizlenmiş ve aklanmış” hissettiğini söyledi. “Bunun parayla bir ilgisi yoktu” dedi. “Özürle ilgiliydi. Tabii, kampanya devam ettikten sonra artık bir özrün bir anlamı kalmıyor. Google’ın elini zorlamak için mahkemeye başvuruldu.”

Huawei Enjoy 50 özellikleri sızdırıldı