Google, doktorların kanser hücrelerini çok daha hızlı şekilde tespit etmesini sağlayacak, yapay zeka destekli bir mikroskop geliştiriyor.
Amerikalı teknoloji devi Google sağlık alanında çok fazla adını duyduğumuz bir şirket olmasa da zaman zaman dikkat çekici teknolojilerini bu alanda da kullanıma sunuyor. Bunun son örneği de bu hafta karşımıza çıktı. Yapay zeka ve artırılmış gerçeklik (AR) alanında yaptığı atılımları sağlık dünyasının hizmetine sunmak isteyen şirket, “Augmented Reality Microscope” (ARM) olarak adlandırdığı, yapay zeka destekli bir mikroskop geliştirdi. Doktorların artırılmış gerçeklik teknolojilerinden faydalanmasını sağlayacak olan bu yeni nesil mikroskop, kanser hücrelerinin çok daha kolay ve çok daha hızlı şekilde tespit edilmesini sağlayacak.
Amerikan Savunma Bakanlığı ile işbirliği içinde geliştirilen Augmented Reality Microscope, şimdilik prototip aşamasında. Bu yeni nesil mikroskobun en dikkat çekici özelliklerinden biri, yapay zeka desteği sayesinde ısı haritası gibi çeşitli özellikleri doktorlara gerçek zamanlı olarak sunabiliyor olması. Bu da mikroskop altındaki incelemeyi çok daha efektif hale getiriyor. Bu da kanser hücrelerinin ve diğer patojenlerin çok daha hızlı şekilde tespit edilebilmesini sağlıyor.
İlk olarak 2018 yılında ortaya çıkan Augmented Reality Microscope henüz hastalarda teşhis için kullanılmamış olsa da bu artırılmış gerçeklik mikroskobunun prototip aşamasına geçmiş olması oldukça umut verici. Şu anda Augmented Reality Microscope’un 13 prototipi bulunuyor. Ancak bu prototiplerin klinik çalışmalarda kullanılmadan önce kapsamlı test süreçlerinden geçmesi gerekiyor. Bu mikroskopların ilk olarak Savunma Bakanlığı tarafından, orduda ve diğer hükumet kurumlarında kullanılması planlanıyor.