Google, NASA, D-Wave ve USRA (Üniversitelerin Uzay Araştırmaları Topluluğu) tarafından üretilen kuantum bilgisayarının testlerinin yapılıp kullanılmasından sonra partnerlik bozulması ve ikinci bilgisayar için çalışmalar başladı. Yeni kuantum bilgisayarı hakkında ilk bilgiler haberimizde.
Kuantum bilgisayarları standart dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda yer alan transistörlü işlemci mimarisinden farklı bir tasarıma sahip. Bu bilgisayarlar çok daha yüksek işlem gücüne sahip oluyor. Daha iletken maddelerin kullanılmasıyla, kuantum bilgisayarlar standart bilgisayarlardan binlerce kat daha performanslı olabiliyor. Son derece maliyetli olan bu cihazları, firmalar bir partnerlik içerisinde geliştiriyor.
Geçtiğimiz yıllarda Google, NASA ve USRA (Üniversitelerin Uzay Araştırmaları Topluluğu), D-Wave isimli kuantum bilgisayar üreticisi ile anlaşarak kendi süper bilgisayarlarını geliştirmeye başlamıştı. İlk model üretildi ve testleri yapılmaya başlanmıştı. Bu partnerlik sona erecek diye düşünülürken, Google ve NASA aralarındaki anlaşmayı 7 yıl uzattı. İkili, daha güçlü bir kuantum bilgisayarı üretmek için kolları sıvadı.
Google ve NASA, D-Wave Two modeliyle zaten 500-qubit’lik bir bilgisayar gelişmeyi başarmıştı. Yeni modelde hedeflenen performansa ilişkin bir bilgi yok. Ancak her iki kurumun da ciddi bir performans ve işlem gücüne ihtiyaç duyduğu belli. NASA, kuantum bilgisayarları uzay mekiklerinin kontrolünde, Google ise ana sunucularında kullanmayı tercih ediyor.