Google, Ukrayna’daki Haritalar verilerini devre dışı bıraktı

Google, Ukrayna'daki Haritalar verilerini devre dışı bıraktı

Ukrayna, Rusya tarafından işgal edildiğinden beri şirketler bazı yaptırımlar uygulamaya başladı. Kullanıcıların güvenliğini korumak için Google, Haritalar uygulamasında Ukrayna’da sunulan canlı trafik özelliklerini geçici olarak devre dışı bıraktı. İşte detaylar.

Google Haritalar özelliği Android akıllı telefonlardan toplanan anonim konum verilerini kullanıyor. Uzmanlar, bu tür verilerin işgalin ilerleyişi hakkında fikir verebileceğini söylüyor. Bir açık kaynak istihbarat (OSINT) uzmanı, Google Haritalar’da Ukrayna sınırında olağandışı “trafik sıkışıklığı” tespit ettikten sonra geçen Perşembe günü erken saatlerde Rus işgalinin belirtilerini gördüğünü söyledi.

Google, Ukrayna'daki Haritalar verilerini devre dışı bıraktı

Middlebury Enstitüsü’nden OSINT uzmanı Profesör Jerry Lewis, geçen hafta “İstilayı gören ilk insanlar olduğumuzu düşünüyorum” dedi. “Ve bunu bir trafik uygulamasında gördük.” Google, bu özellikleri devre dışı bırakma kararının arkasında yerel kullanıcıların güvenliğini korumak olduğunu söyledi. Şirket Ukraynalı yetkililerle görüştükten sonra bu kararı aldı.

Özellikler küresel erişimden devre dışı bırakıldı. Ancak bölgede özellikler kullanılabiliyor. Google’ın önceki çatışmalar veya savaşlar sırasında bu özellikleri devre dışı bırakıp bırakmadığı net değil. Haritalama hizmetleri tarafından toplanan konum verileri genellikle bu tür beklenmedik öngörüler sunuyor. Örneğin, fitness izleme uygulaması Strava, 2017’de benzer bir olaya sebep oldu. Uygulama kullanıcı etkinliklerinin bir haritasını yayınladığında, yanlışlıkla birkaç ABD askeri üssünün yerini ortaya çıkardı. Bu ve benzeri olayların olmaması için şimdiden önlemler alınıyor.

Bitcoin kriz durumlarının kurtarıcısı olabilir: Göstergeler buna işaret ediyor