Google şifre sistemini kökten değiştirecek

468347435

Şifreleri hatırlamak zor iş, üstelik onları çaldırmadan bir yere kaydetmek daha zor bir iş. Google şimdi, sürekli sorun çıkaran ve kullanıcıları hacker’ların eline düşüren şifreleme mantığını değiştirmek üzere harekete geçti.

Google’ın, tüm dijital dünyada kabul gören kullanıcı hesaplarını şifre ile koruma mantığını değiştirmek için uzun süredir hazırlık yaptığı biliniyordu. Google’ın planları ve bu zor işi nasıl gerçekleştireceği yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

468347435[1]

Google’ın planlarına göre, şifreler tamamen ortadan kalkacak. Artık insanlar hesaplarını korumak için şifre kullanmayacak. Bunun yerine, kullanıcıların sürekli yanında olan telefon veya akıllı saat gibi dijital cihazlardaki sensörler kullanılarak kullanıcılara dair biyometrik sistemler okunacak. Ancak bu sistem basitçe “parmak izi” okumak gibi çözümlerle çalışmayacak. Bunun yerine çok daha kompleks veriler devreye girecek. Kullanıcının sürekli takip ettiği navigasyon rotaları, sesi, yüzü, retinası gibi detaylar kontrol altında tutulacak. Böylece sürekli İstanbul Fatih semtinden, sesli komutla hesaplarına giriş yapan bir kullanıcı günün birinde Rusya’nın Sibirya bölgesinden giriş yapmaya kalkıştığında alarm çanları çalacak ve kullanıcıdan ekstra güvenlik verilerini sağlaması istenecek. Bunlar, retina, parmak izi, yüz tanıma sistemi gibi biyometrik veriler olacak.

Bu yeni sistem, tüm dijital dünyaya yaygınlaştığında şifre tespit edip şifreleri hatırlamak gibi zor uğraşlar tarihe karışacak. Ancak elbette bu yeni sistemde, tüm insanların biyotmerik verilerinin kolayca kayıt altına alınması ve insanları anı anına her yerde takip edilmesi, hatta sürekli ses kontrolü yapan telefonlar sayesinde kullanıcıları her an dinlemek de mümkün olacak.

Apple Watch 2 yılan hikayesine döndü!