Google, Rusya’yı Mordor yaptı!

mordor

Google’ın çeviri servisi Translate üzerinde Rusya’nın ” Mordor ” olarak çevrilmesi küçük bir krize neden oldu.

 

Mordor
Mordor

Rusya’nın önce Ukrayna’nın Kırım bölgesini işgal etmesi ardından Suriye’de NATO ile karşı karşıya gelmesi dünyada sinirleri germişken, ABD şirketi Google’ın çeviri servisinde Rusya’nın ” Mordor ” olarak çevrilmesi uluslararası bir krize neden oldu.

Ukraynaca ve Rusça dilleri arasında çeviri yapmak isteyenlerin, Rusya’nın Mordor karanlık büyücüler, kana susamış orc’lar ve vahşi savaçılarla dolu, kötülüklerin kaynağı olan ülke olarak geçiyor. Dünyanın en gergin döneminde, Google Translate servisinde Rusya’ya bu benzetmenin yapılmış olması da “kasıtlı bir yanlışlık” olarak değerlendirildi.

Ancak Google’dan yapılan açıklamada, çeviri servisinin internetteki milyonlarca belgenin otomatik olarak taranması ile oluşan veri tabanından alınan değerleri kullanıldığı vurgulanarak hatanın düzeiltiğinin altı çizildi. Yine de sorunun Rusya ile savaş halindeki Ukrayna ile ilgili olması, Google’daki Ukrayna kökenli çalışanların bir müdahalesi olarak yorumlandı. Aynı şekilde Rusya Dış İşleri Bakanı Sergey Lavrov’un soyadının da Google Translate üzerinde “Zavallı Küçük At” olarak çevriliyor olması da, şüpheleri Google çalışanlarının üzerine yöneltti.

Facebook Messenger kullanıcı sayısı 800 milyonu aştı!