Google’ dan Uçan Kaz Doodle’ ı

SelmaDoodle

Her çocuğun bilgiği Uçan Kaz çizgi filminin yazarı Selma Lagerlöf bugün, doğum günü olmasından dolayı Google’ ın doodle’ ı oldu.

Google, İsveçli yazar Selma Lagerlöf’ün 155. doğum günü olmasından dolayı özel bir açılış sayfası hazırladı. Google bugünkü logosunu Selma Lagerlöf’ün en bilinen ve en iyi eseri olan “Nils Holgersson’un yabankazlarıyla maceraları” adlı kitabından yola çıkarak hazırlanan, Uçan Kaz çizgi film dizisinden esinlenerek hazırladı.

Selma Lagerlöf, Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan ilk kadın yazar olarak bilinen Selma Lagerlöf, efsane ve masallara dayanan yapıtlarıyla tanınır. 20 Kasım 1858’de İsveç’in Värmland kentinde dünyaya gelen Lagerlöf, çocukken geçirdiği bir hastalık yüzünden bir süre sakat kalmış ve evde özel eğitim görmüştür.
SelmaDoodle
Selma Lagerlöf, 1882 yılında babasının rızası olmadan Stockholm’de öğretmen okuluna girdi. 1885’te babasını kaybeden Lagerlöf aynı yıl Landskrona’da öğretmenliğe başladı. İki ciltlik romanı Gösta Berlings Saga’yı bu sırada yazdı.

Selma Lagerlöf, 1890’larda İsveç’te romantizmin canlanışında önemli bir rol oynadı ve bir diğer bilinen kitabı Görünmez Bağlar’ı yazdı. 1895’te burs kazanınca, öğretmenliği yarıda bırakarak yurtdışı gezilerine gitti ve kendini yazmaya verdi. İtalya’ya yaptığı ziyaretten sonra Antikrists mirakler (Deccal’in Mucizeleri)’i isimli sosyalist içerikli romanını yayımladı. Bu romandan sonra sırasıyla, “Malikane Öyküleri” ve “Kudüs” izledi. Diğer önemli yapıtları arasında, özlü ve güçlü bir anlatımı olan Bay Arnes’inHazinesi de yer alır.

I. Dünya Savaşı’ndan çok etkilenen Selma Lagerlöf, birkaç yıl yazarlığa ara verdi. Daha sonra Marbacka, Bir Çocuğun Anıları ve Selma Lagerlöf’ün Günlüğü adlı kitaplarında çocukluğunu anlattı. Vaermland’ı konu alan üçlemesiyle de tanınan Lagerlöf, çağdaş öykü yazarlarının en yeteneklilerinden biri sayılır.