Google Çeviri Meta’ya rakip olabilecek mi? Zuckerberg çok iddialı!

google translate logo

Meta projesiyle şimdiye kadar istediğini elde edemeyen Zuckerberg farklı bir alana yoğunlaşmaya hazırlanıyor. Ortaya çıkan yeni bilgilere göre Meta’nın yeni yapay zeka modeli 200’den fazla dili birbirine çevirebilecek. İşte konunun detayları.

Google Çeviri Meta’ya rakip olabilecek mi? Zuckerberg çok iddialı! Altı ay önce şirket, sayısız dil arasında sorunsuz bir şekilde çeviri yapmak için geliştirilen iddialı No Language Left Behind (NLLB) projesini başlattı. Geçtğimiz gün Meta NLLB-200 adlı ilk büyük başarısını duyurdu. Asya ve Afrika’da Lao ve Kamba gibi daha az yaygın olarak konuşulan diller de dahil olmak üzere 200 dilde konuşabilen bir AI modeli.

Meta platformuna yönelik bir tehdit ile karşı karşıya

Şirketin Salı günkü blog gönderisine göre, NLLB-200 55 Afrika dilini “yüksek kaliteli sonuçlar” ile çevirebiliyor. Meta, modelin FLORES-101 kriterindeki performansının mevcut son teknoloji modelleri ortalama %44 ve belirli Afrika ve Hint lehçeleri için %70’e varan oranlarda geride bıraktığını söylüyor.

Facebook Pay artık Meta Pay olarak adlandırılacak!

Google Çeviri Meta’ya rakip olabilecek mi? Zuckerberg çok iddialı!

Belirli iki dil arasında çeviri yapmaközellikle de hiçbiri İngilizce değilse – AI dil modelleri için önemli bir zorluk olduğunu kanıtladı, çünkü bu çeviri sistemlerinin çoğu kısmen eğitim için internetten kazınmış yazılı verilere dayanıyor. Bu cümlenin ne olduğunu konuşursanız yapmanız çok kolay, Fan veya Kikuyu’da kaliteli içerik arıyorsanız çok daha zor.

Meta, işe alım planlarını sonlandırdı!

Kamuya açık olarak tanıtılan diğer AI programlarının çoğu gibi, Meta da NLLB-200’ü açık kaynaklı hale getirmeye ve kar amacı gütmeyen kuruluşlara teknoloji için gerçek dünya uygulamaları geliştirmeleri için 200.000 dolar hibe sağlamaya karar verdi. Meta gönderisi, “Favori bir Facebook grubunu ziyaret ettiğinizi, Igbo veya Luganda’da bir gönderiye rastladığınızı ve sadece bir düğme tıklamasıyla kendi dilinizde anlayabildiğinizi hayal edin.” Meta’nın demo sitesinde yeni modelin nasıl çalıştığına dair bir fikir edinebilirsiniz. Google Çeviri Meta’ya rakip olabilecek mi? Zuckerberg çok iddialı!

NASA yaşanabilir gezegenler kuşağına bir yenisini daha ekledi