Yakın geleceği yeniden şekillendirmeye hazır teknoloji trendleri açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre yapay zeka, hesaplama gücü ve veri teknolojisi alanındaki çalışmalar ekonomi ve işletmelerin büyümesini belirleyen gelişmeler olacak.
Mastercard, işletmelerin ticari faaliyetler ve iş yapış biçimlerini yeniden şekillendirecek teknoloji trendleri üzerine bir araştırma hazırladı.
Yapay zeka, hesaplama gücü ve veri teknolojisi başlıklarında derinleşen raporun sonuçları, geleceğin teknoloji ile nasıl gelişeceğini, günlük hayatımızı, ticareti ve sektörleri ne şekilde dönüştüreceğini ele alıyor.
Sürdürülebilir inovasyon yatırımlarının da bu sürece ivme kazandıracağına dikkat çeken raporda hayatımıza dokunan her alana dair öngörüler mevcut.
Akıllı sanal asistan pazarının 2028’de 46 milyar dolara ulaşması bekleniyor
Yapay zeka alanında olası tehditlere karşı bir tür inovasyon patlaması yaşanıyor. Alışveriş, seyahat, oyun, eğlence ve diğer sektörler için ortaya çıkan çok sayıda örnek bulunuyor.
Raporda, 2024 ve sonrasında büyük etki yaratması muhtemel üç yapay zeka trendi incelendiğinde, sofistike dijital asistanların, güçlendirilmiş yazılım geliştirme uygulamalarının ve kötü niyetli deepfake uygulamalarıyla mücadele edecek çalışmaların öne çıkacağı belirtiliyor.
Özellikle üretken yapay zekanın, dijital asistanların gücünü ve erişim alanını genişleterek onları basit görev yapıcılardan paha biçilmez kişisel ve profesyonel yardımcılara dönüştürmesi bekleniyor.
Bu tarz uygulamalar seyahat rezervasyonundan beslenmeye, yaşam koçluğundan dil çevirisine kadar çeşitli işleri yerine getirecek şekilde gelişiyor. Ayrıca insana yakın iletişim becerileri ve belirli kullanıcı tercihlerini öğrenme ve anlama yetenekleri sayesinde daha kişiselleştirilmiş alışveriş rehberliği sağlamak adına daha donanımlı hale geliyorlar.
Bilişim teknolojilerinin gerçeklik algısı artıyor
Bilişim teknolojilerinin günlük hayata daha fazla entegre olacağına dikkat çeken rapora göre bu durum, dijital ve fiziksel dünyaları harmanlayan ve sanki kullanıcı bir filmin içinde yaşıyormuş gibi benzeri görülmemiş bir gerçeklik düzeyi sunan karma bir deneyimi mümkün kılabilir.
Mekânsal bilişim teknolojisi önümüzdeki yıllarda geliştikçe, günlük hayatımıza entegre olarak alışveriş, ticaret, eğitim, sağlık, üretim, eğlence ve daha fazlasını dönüştürebilir.
Hızlı bir büyüme eğiliminde olan uzamsal bilgi işlem pazarının 2032 yılına kadar 620,2 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Mekanlar daha akıllı deneyimlerle zenginleşecek
Teknoloji şirketlerinin yatırımları, mekânsal bilişim için umut verici bir geleceğe işaret ediyor. As donanım ve yazılım geliştikçe, bu teknoloji günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelebilir.
Ağ teknolojilerindeki gelişmeler yeni bir otomasyon, birbirine bağlanabilirlik ve zeka çağını başlatmaya hazırlanıyor. Dolayısıyla mimari, standartlar ve veri iletimindeki gelişmeler mağazalara, ofislere, evlere ve endüstriyel ortamlara daha akıllı deneyimler getirebilir.
Alışveriş, toplu taşıma ve stadyum girişleri gibi insanların toplu hareketini içeren deneyimler otomatik hale gelebilir.
Veri madenciliği daha da gelişecek
Araştırmanın sonuçlarına göre veri teknolojilerindeki yenilikler, işletmelerin markalarını oluşturmalarına, rekabet avantajı elde etmelerine ve veri güvenliği ile tüketici gizliliğini güçlendirmelerine yardımcı oluyor.
Bu bölümde, verinin kullanım alanını genişletmek için verinin tokenlaştırılması, oyunun kurallarını değiştiren iş içgörülerini ortaya çıkarmak için gelişmiş analitiğin kullanılması ve veriyi korumak için yeni yöntemler ele alınmaktadır.
Veri güvenliğinde tokenizasyon, kredi kartı numarası gibi hassas bilgileri, rastgele bir kodla (token olarak adlandırılan) değiştirerek korumanın bir yolu olarak nitelendiriliyor.
Ancak tokenizasyon, aynı zamanda varlıkların bir blok zinciri veya ağ üzerinde dijital olarak temsil edilmesini sağlayarak aktarılabilir, takas edilebilir ve güvenli hale getirebilir.
Bu teknoloji, kimlik doğrulama için biyometrik özelliklerden daha kolay kullanım için müşteri ödül puanlarına kadar çeşitli veri türlerine uygulanabilir.
Bankalar müşteriler için daha kapsayıcı ürünler sunabilecek
Gelişmekte olan bu teknoloji trendleri birbirlerinin etkisini de artırıyor. Yapay zeka, bilgi işlem ve veri teknolojilerinin ortak özelliği, finans, perakende, sağlık, eğitim ve daha fazlasını dönüştürerek teknoloji sektörünün çok ötesinde yeniliklere yol açıyor.
Yapay zeka veri analizini ve karar verme sürecini geliştirirken, bilgi işlem gücü daha hızlı yapay zeka eğitimi ve çıkarımı sağlıyor.
Mekansal bilgi işlem, yapay zeka odaklı nesne tanımadan yararlanıyor ve veriler yapay zeka algoritmalarına beslendikçe daha değerli hale geliyor. Yeni nesil teknolojiler, bankaların büyük miktarda finansal veriyi daha verimli bir şekilde analiz etmelerini sağlıyor. Ayrıca daha iyi risk değerlendirmesi ve dolandırıcılık tespiti ve daha kişiselleştirilmiş müşteri hizmetleri sunuyor.
Bankalar, operasyonlarını optimize etmek ve müşterilerine daha sofistike ve kapsayıcı finansal ürünler sunmak için yapay zekadan daha fazla yararlanacak.
Nothing Phone (2a) inceleme: Son dönemin en dikkat çekici telefonu elimizde!