FIFA, 2022 Dünya Kupası’nda AI kullanacak!

FIFA, 2022 Dünya Kupası'nda AI kullanacak!

Futbolun uluslararası yönetim organı FIFA, 2022 Dünya Kupası’nda hakemlerin ofsayt kararı vermesine yardımcı olmak için yapay zeka destekli kameralar kullanacağını duyurdu. İşte detaylar.

Yarı otomatik sistem, sahadaki konumu saniyede 500 kez bildiren bir sensörden ve oyuncuların vücutlarındaki 29 noktayı takip etmek için makine öğrenimi kullanan stadyumların çatısının altına monte edilmiş 12 izleme kamerasından oluşuyor. Yazılım, oyuncular ofsayt ihlali yaptığında (yani, diğer takımın kalesine son ikinci rakibinden daha yakın olduklarında ve topu aldığında) otomatik uyarılar oluşturmak için bu verileri birleştirecek. Uyarılar, yakındaki bir kontrol odasındaki, kararı onaylayacak ve sahadaki hakemlere hangi çağrıyı yapacaklarını söyleyecek olan görevlilere gönderilecektir. FIFA, bu sürecin “birkaç saniye içinde gerçekleşeceğini ve ofsayt kararlarının daha hızlı ve daha doğru alınabileceği anlamına geldiğini” iddia ediyor.

FIFA, 2022 Dünya Kupası'nda AI kullanacak!

Kameraların ve topun ürettiği veriler, stadyumdaki ekranlarda ve TV yayınlarında oynatılabilen otomatik animasyonlar da oluşturmak için kullanılacak. Hakemlerin karar vermesine yardımcı olmak için otomatik teknolojiyi benimseyen sporların en son örneği bu diyebiliriz. FIFA, daha önce 2018 Dünya Kupası’nda hakemlerin yan çizgi monitörlerini kullanarak kararları gözden geçirmesine olanak tanıyan VAR veya video yardımcı hakemi tanıtmıştı. FIFA başkanı Gianni Infantino konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu teknoloji, takımlar, oyuncular ve taraftarlar için en iyisini sağlamak için üç yıllık özel araştırma ve testlerin doruk noktasıdır. Dört gözle beklediğimiz için FIFA bu çalışmadan gurur duyuyoruz.”

Galaxy S22 Ultra, bugüne kadar satılan tüm Note serisi cihazların tüm satış rekorlarını kırdı