Fidye yazılımı saldırısı, yaklaşık 9 milyon diş hastasının hassas verilerini açığa çıkardı

Kitapyurdu hack'lendi mi? Kullanıcı bilgileri tehlikede olabilir

ABD’de yakın zamanda ifşa edilen bir fidye yazılımı saldırısı, bazı hassas tıbbi verileri tehlikeye attı.

Fidye yazılımı saldırısı, yaklaşık 9 milyon diş hastasının hassas verilerini açığa çıkardı. Dental sigorta şirketi Managed Care of North America (MCNA), bir davetsiz misafirin bu yıl 26 Şubat ile 7 Mart arasında adresler, Sosyal Güvenlik numaraları, sürücü belgeleri ve sigorta verileri dahil olmak üzere hastaların bilgilerine eriştiğini ve bunların kopyalarını aldığını bildirdi. MCNA, bilgilerin bir kısmının ebeveynlere, vasilere ve kefillere (başkaları adına fatura ödeyen kişiler) ait olduğunu söylüyor. Maine Başsavcısı tarafından hazırlanan dosyaya göre 8,9 milyondan fazla insan bundan etkilenmiş durumda.

Janicab

Şirket failin kimliğini henüz tespit edebilmiş değil. Ancak TechCrunch, Rusya merkezli LockBit fidye yazılımı grubunun kredi aldığını öğrendi ve MCNA’nın 10 milyon dolarlık fidye ödemeyi reddetmesinin ardından tüm dosyaları yayınladığını söyledi. Yaklaşık 700 GB veriden alınan örnekler iddiayı doğruluyor gibi görünüyor.

Meta gözetleme şirketine

Fidye yazılımı saldırısı, yaklaşık 9 milyon diş hastasının hassas verilerini açığa çıkardı

MCNA, etkilenen müşterilere bir yıllık ücretsiz kimlik hırsızlığı koruması sunacak. Ayrıca müşterilere olağan dışı herhangi bir şey için hesaplarını ve faturalarını kontrol etmelerini tavsiye ediyor. Firma, çocuklar ve yaşlılar için hükümet destekli planlar için ABD’deki en büyük sigorta şirketi olduğunu söylüyor ve ortakları arasında New York City’nin yanı sıra çok sayıda sendika da bulunuyor.

Kripto para dolandırıcılığı

Bu bugüne kadarki en büyük sağlık verisi ihlali. Bundan önceki en büyük olay, mart ayında PharMerica’da yaklaşık 6 milyon hastanın bilgilerini tehlikeye atan bir başka ihlaldi. MCNA, bir fidye yazılımı kurbanı olarak yalnız değil. Bazıları fidye ödemeyi reddedip sonuçlarıyla uğraşırken, diğerleri sistemlerini geri almak için milyonlar ödedi.

Elon Musk Çin ziyareti teknoloji dünyasında heyecan yarattı