Fareler sempatik hayvanlar olsalar da genelde çok görmeyi sevdiğimiz söylenemez. Ancak yeni buluş şimdi onlar hakkında şaşırtıcı bir durumu ortaya koydu. İşte tüm detaylar.
İnsanlar olarak biz düşüncelerimizde yaşıyoruz. Akşam yemeği için ne yapacağımızı düşünmekten, son plaj tatilimizin hayalini kurmaya kadar hep hayal dünyamızdayız. HHMI’nin Janelia Araştırma Kampüsü’ndeki araştırmacılar, hayvanların da hayal gücüne sahip olduğunu keşfetti. Lee ve Harris laboratuvarlarından bir ekip, farenin iç düşüncelerini araştırmak için sanal gerçeklik ile beyin-makine arayüzünü birleştiren yeni bir sistem geliştirdi. Araştırmacılar, insanlar gibi hayvanların da önlerinde olmayan yerler ve nesneler hakkında düşünebildiklerini, düşüncelerini bir yere yürümeyi veya uzaktaki bir nesneyi belirli bir noktaya taşımayı hayal etmek için kullanabildiklerini buldular.
İnsanlar gibi, kemirgenler de yerleri ve olayları deneyimlediğinde, beynin mekansal hafızadan sorumlu bölgesi olan hipokampusta belirli sinirsel aktivite kalıpları aktive oluyor. Yeni çalışma, farelerin gönüllü olarak aynı aktivite kalıplarını oluşturabildiklerini ve bunu mevcut konumlarından uzaktaki uzak yerleri hatırlamak için yapabildiklerini ortaya koyuyor.
Harris ve Lee Laboratuarlarında doktora sonrası araştırmacı olan ve yeni bulguları açıklayan bir makalenin ilk yazarı olan Chongxi Lai, “Fare, fiziksel bedeni sabit olsa bile mekansal düşünceleri çok uzak bir yere gidebilir.” Kişinin mevcut konumundan uzaktaki yerleri hayal edebilme yeteneği, geçmiş olayları hatırlamak ve gelecekteki olası senaryoları hayal etmek için temeldir. Bu nedenle, çalışmanın yazarlarına göre yeni çalışma, insanlar gibi hayvanların da bir tür hayal gücüne sahip olduğunu gösteriyor.
Rapor: 12.9 inç’lik iPad Air’ın tasarımı daha farklı olacak