Facebook sahte hesap nasıl anlaşılır?

sahte hesap

#İŞBİRLİĞİ

Facebook içinde son yıllarda tüm kullanıcıların yüzde 5,5 ile yüzde 11,2’si sahte hesap olarak tabir edilen zararlı üyeliklerden oluşuyor.  Bu yüzdeler ise 52-97 milyon aralığına denk düşüyor. Kaba bir hesapla Facebook’ta 100 milyon üzerinde fake hesap bulunuyor. Facebook ilk çıktığı yıllarda tam ve gerçek isim kayıt sistemiyle güvenilirliği yüksek bir platform olmuştu. Ancak ilerleyen zamanlarda işletmeler veya sanatçılar adına açılan hesaplar bu güvenilirliğe gölge düşürdü. Facebook’ta bizi ekleyen kişiyi eğer tanımıyorsak sahte bir hesap olup olmadığını anlamanın birçok yöntemi var. Sahte (Fake) hesaplara karşı önlem almak bizi birçok kötü durumdan koruyacaktır. Hem kötü niyetli insanlardan uzak durmak hem de hesaplarımızı sahtecilikten korumak için çok sayıda yöntem uygulayabiliriz.

Bunlar arasında en önemlisi, şüphe duyduğumuz hesabı Facebook sistemine incelenmesi için göndermek. Bunun için yapılacak adımlar şu şekilde:

Profile giriyoruz. Üç noktalı simgeye tıklıyoruz.

Facebook sahte hesap

‘Şikayet Et’ diyoruz.

Facebook sahte hesap

‘Bu profili şikayet et.’ Seçeneğini işaretleyip Devam diyoruz.

fake3

Daha sonra ‘Bu bir sahte hesap seçeneğini’ işaretliyoruz.

fake4

‘İncelenmesi için Facebook’a gönder’ diyoruz.

fake5

fake6

fake7

Bu işlemleri yaptıktan sonra Facebook hesabı bir takım testlerden geçiriyor. Bu testlere örnek vermek gerekirse arkadaş listesiyle ilgili küçük bir quiz olabiliyor. Arkadaşlarının fotoğraflarını gösterip isimleri soruluyor. Eğer şüpheli bir sonuç çıkarsa Facebook hesabı kapatıp profil sahibinden fotoğraf istiyor. Fotoğraf testi en son aşama eğer hesap bu testten geçemez ve gerçekliği kanıtlayamaz ise hesap tamamen siliniyor.

Sonuç-1

fake8

Sonuç-2

fake9

Bu işlemden önce şu aşamalarla hesap hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz:

  • Sahte hesaplar genellikle fotoğrafları başka yerlerden kopyaladıkları için görüntü kalitesi oldukça düşüktür. Görüntü puslu ve sanki çok eski bir makineyle çekilmiş hissi varsa yüksek olasılıkla bu fotoğraf başka hesaptan indirilmiştir. Çünkü Facebook yüklenen fotoğrafların kalitesini belirli bir oranda düşürüyor. Ve bu işlem defalarca tekrarlandığında kalite oldukça düşüyor. Aşağıda fake hesaptan indirilmiş bir fotoğraf örneği görebilirsiniz:

merve-bolugur-fake

  • Sahte hesapların fotoğraflarının gerçek sahiplerini bulmanın bir yolu var. Bu yöntem her zaman sonuç vermese de denemekte fayda görüyoruz. Fotoğrafı bilgisayarımıza indirip Google’a yükleyerek image search yapıyoruz.

Adres: https://images.google.com.tr

google-image

  • Sahte hesapların gerçek dışı fotoğraflarının yanı sıra çok az arkadaş sayısı olur. Çok azdan kasıt 30-50 arası. Arkadaşlarını incelediğinizde kalitesiz hesaplara rastlarsınız.

fake10

  • Sahte hesabın paylaşımları normal bir insanın utanıp paylaşamayacağı içeriklerle dolu olabilir. Çünkü genellikle cinsel içerikli objelerle arkadaş çekmeye çalışırlar.
  • Sahte hesapların çok fazla paylaşımı olmaz ve fotoğrafların hepsi yakın tarihlerde yüklenmiştir.