Facebook Cinsiyete Dayalı İş Reklamları Sunuyor

fff

Üniversite araştırmacıları Cuma günü yayınlanan bir araştırmada, Facebook kullanıcılarının nitelikli oldukları işler hakkında bilgi sahibi olmayabileceğini, çünkü şirketin araçlarının reklamları “yasal olarak gerekçelendirilebilecek olanın ötesinde” orantısız bir şekilde belirli bir cinsiyete yönlendirdiğini söyledi.

Araştırmaya göre, benzer sonuçlar üreten üç örnekten birinde Facebook , kadın ağırlıklı bir izleyici kitlesine bir Instacart(market alışveriş teslimatı sağlayan bir firma) dağıtım işi reklamını ve erkek ağırlıklı bir izleyiciye bir Domino’s Pizza dağıtım işi reklamını hedefledi.

Güney Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları, Instacart’ın çoğunlukla kadın sürücülere sahip olduğunu ve Domino’nun çoğunlukla erkeklerin olduğunu söyledi.

Aksine, Microsoft’un LinkedIn’i , Domino’s’daki teslimat işleri için reklamları, Instacart reklamıyla yaklaşık aynı oranda kadınlara gösterdi.

Facebook, iOS 14 kullanıcılarına yeni giriş sistemi sunuyor

Çalışma, “Facebook’un reklam dağıtımı, niteliklerdeki olası farklılıklar nedeniyle yasal olarak gerekçelendirilebilecek olanın ötesinde, cinsiyete göre iş ilanı sunumunda çarpıklığa neden olabilir” dedi. Bulgu, Facebook’un algoritmalarının ABD’nin ayrımcılıkla mücadele yasalarını ihlal ediyor olabileceği argümanını güçlendiriyor.

Facebook sözcüsü Joe Osborne, şirketin “insanlara en çok ilgi duyacakları reklamları denemek ve sunmak için birçok sinyalden sorumlu olduğunu, ancak raporda dile getirilen endişeleri anlıyoruz” dedi.

Reklam hedefleme yoluyla ayrımcılıkla ilgili davalar ve düzenleyici soruşturmalar ortasında Facebook, müşterilerin bazı grupları iş, konut ve diğer reklamları görmesini engellemek için kontrolleri sıkılaştırdı.

Ancak araştırmacılar, hangi kullanıcıların bir reklamı göreceğini seçen yapay zeka (AI) yazılımındaki önyargıdan endişe duymaya devam ediyor. Facebook ve LinkedIn, teknoloji endüstrisinin “adalet” dediği şey için yapay zekalarını incelediklerini söyledi.

LinkedIn mühendislik başkan yardımcısı Ashvin Kannan, çalışmanın sonuçlarının “iş ilanı ekosistemimize ilişkin kendi dahili incelememize uygun olduğunu” söyledi.

Apple iPad mini 6 için yeni iddialar