Evcil kediler, vahşi kedilerden daha mı tehlikeli?

kedi2

Kediler, pek çoğumuz için hayatımızın en sevimli unsurları arasında yer alıyor. Özellikle sosyal medya platformlarının da yaygınlaşmasıyla büyük popülariteye eriştikleri bir gerçek. Genellikle sevimlilikleri ve güldüren hareketleriyle gündeme gelen bu varlıklar, aynı zamanda oldukça tehlikeli avcılar.

Muhtemelen sizin de sokağınızda hemen her gün gördüğünüz, belki de görünce sevdiğiniz ve onu beslediğiniz bir kedi vardır. Örneğin İstanbul, kedileriyle de ünlü bir şehir. Hemen her sokakta bir kedi görmek mümkün. Mama ve su kapları bile var, ama yine de bazen avlanmaları gerekiyor, içgüdüleri gereği…

Yapılan bir araştırma, ortaya kedilerle ilgili ilginç sonuçlar çıkardı. North Carolina State Üniversitesi ve North Carolina Doğa Bilimleri Müzesi yetkilileri, Amerika, İngiltere, Yeni Zelanda ve Avustralya’da yaşayan 925 sokak kedisine GPS takarak faaliyetlerini izledi.

Verilere göre aktif kediler, ayda ortalama 11.6 av gerçekleştiriyor. Tembel kedilerde ise bu ortalama 4.25’e düşüyor. Av mesafeleri ise ev olarak gördükleri 100 metrelik bölge. Büyük kediler, yani ormanda yaşayan vahşi kediler ise ayda 390 av gerçekleştirebiliyorlar, ama bu rakamı elde etmek için evcil kedilerin kullandığı mesafenin 200 katı fazla mesafeyi kullanıyorlar. Dolayısıyla bir ortalama yapıldığında, avcılık ve doğal yaşama etki olarak küçük kediler 3.2 ortalamayı tutturuyor, büyük kediler ise 0.6’da kalıyor. Bu da aslında evcil kedilerin büyük kedilere kıyasla çok daha fazla av gerçekleştirdiği anlamını taşıyor. Özellikle de kuşlar ve fareler üzerinde.

Yani evet, o etrafta gördüğümüz kediler gerçekten çok sevimli ve çoğu zaman da komik, ama aynı zamanda da çok tehlikeli avcılar. Uzmanlar, doğal yaşama daha az etki etmeleri için kedilerin evlerden çıkarılmamasını öneriyor. İlginç bir öneri aslında.

kedi

Huawei Watch GT 2 akıllı saat inceleme