Öyle ya da Böyle Windows 10’a Geçeceksiniz Hamlesi

windows 10

Microsoft’un Windows 10 için yaptığı “nazik(!) teklifler” işe yaramayınca, politikalar gittikçe agresifleşmeye başladı. Microsoft, Windows 10 güncellemesini gurur meselesi haline getirmeye başlamış gibi gözüküyor.

Windows 7 ve Windows 8.1 kullanıcılar, günde birkaç kez ekranlarda beliren “Windows 10 güncellemesini bedava gerçekleştirin” pop-up’larıyla yüzleşmek zorunda. Microsoft’un en büyük amacı 2018 yılına kadar 1 milyar kullanıcı sınırını aşmaktı ancak çoğu teknoloji tutkunu, söz konusu teklife(!) soğuk bakınca, Amerikalı yazılım devi daha sert önlemler almaya karar verdi.

Sürekli karşımıza çıkan açılır ekranlar yeterli olmayınca, Microsoft, yeni nesil işlemci kozunu oynadı. Intel’in yeni Skylake yongaları, nispeten genç işletim sistemleri Windows 7 ve Windows 8.1 tarafından sadece ve sadece 18 ay desteklenecek. Ah, şunu da belirtmek zorundayız; bu 18 ay içinde bile Windows 7 ve Windows 8.1 “en kritik güvenlik güncellemelerinden” faydalanamayacak. Yazılım devi, “Lütfen risk alın ve bizi sorumlu tutmayın” politikası ile hareket edecek.

Yalnızca Intel’in değil, AMD ve Qualcomm’un yeni nesil işlemcileri de, emektar işletim sistemleri tarafından desteklenmeyecek. Yani diğer iki üretici, “Kritik güvenlik güncellemesiz” dahi destek alamayacak.

Windows 10

GWX(Get the Windows 10’un kısaltması), gün geçtikçe daha sinir bozucu olacak. Pop-up’ların sayısı aylar geçtikçe artacak ve sistemin her başlangıcında karşınıza çıkacak.

GWX, artık sadece iki opsiyon barındıracak: Hemen güncelleyin ve hemen indirin, sonra güncelleyin. Elbette bilgisayar sahipleri için, “İstemiyorum, teşekkür ederim” gibi bir seçenek asla söz konusu olmayacak.

Microsoft’un bombaları bu kadarla da sınırlı kalmayacak. Sızan bilgilere göre, siz Windows 7 ve 8.1 versiyonları için acil güncellemeleri yaptığınızı düşünürken, yazılım devinin tek gözbebeği, kendisine “güncelleme kalemleri” içinde yer bulacak. Bunun içinde bilgisayarınızda bulunan 5 GB’lık depolamanı alanı yeterli olacak. Elbette uyanık kullanıcılar, Windows X’in önündeki tiki kaldırarak, bir süre daha nispeten rahat edebilir.

Bazı kullanıcılar, “seçim haklarının ellerinden alındığını” savunuyor. Eh ne diyebiliriz ki? Söz konusu eylemler söz konusu olduğunda, empati yapmamız şart.

Aslında hiçbir şeyin böyle gelişmesi gerekli değil. En güncel işletim sistemi pek çok harika özelliğe sahip: DirectX 12 ile tam uyumluluk, tam güvenlik, asgari sorun ve güçlendirilmiş donanım desteği bunlar arasında. Ancak, Microsoft’un fazla agresif politikası, tüm bu iyi yönlerin gözlerden kaçmasına neden olabiliyor.

Windows 10 Uyarı Kutucuğundan Kurtulmanın Yolu