#İŞBİRLİĞİ
Eğer yeterli önlem alınmazsa elektronik atıklar dünyanın en büyük çevresel sorunlarından biri haline gelebilir. Milyonlarca ton atık hem çevreye hem de bunları geri dönüştürmek için derme çatma atölyelerde çalışanlara büyük zarar veriyor.
Teknolojiyi yakından takip ediyorsanız, yeni ürünlerin ne kadar büyük bir hızla piyasaya çıktığını görüyorsunuzdur. Büyük markalar her yıl çok sayıda yeni model çıkarıyorlar. Daha bir yıl önce aldığımız bir ürün bugün eski olarak kabul edilebiliyor. Bu da elektronik atıklar problemini doğuruyor.
Her yıl yeni model çıktıkça elindeki cihazı değiştiren, bilgisayarını sürekli en yeni donanımlarla geliştiren kişiler olmasanız bile bugüne kadar kaç tane telefon, bilgisayar veya benzeri bir elektronik cihaz kullandığınızı düşünün? Eski cihazlarınıza ne yaptığınızı hatırlıyor musunuz? Birine mi verdiniz? Kayıp mı ettiniz? Ne yapmış olursanız olun eninde sonunda elektronik cihazlar bir şekilde atık haline geliyor.
Büyük ölçekli elektronik cihaz üretimi ve insanların tüketim çılgınlığı son yıllarda dünyada yeni bir sorunun ortaya çıkmasına neden oldu: Elektronik atıklar. Her geçen gün büyüyen bu çöpler, elektron cihazlarda bulunan tehlikeli ve zararlı maddeler yüzünden de çevreye çok büyük hasar veriyor.
Elektronik atıklar çevreye nasıl etki ediyor ve boyutları ne seviyede anlamak için The Guardian’ın Çin’deki elektronik atık geri dönüşüm atölyelerinden elde ettiği görüntüleri bir araya getirdik.