Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen elektrikli araçlardaki ÖTV düzenlemesi, Resmi Gazete’de yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi. İşte detaylar.
Elektrikli otomobiller için gelen düzenleme hangi modelleri kapsıyor. Dünya genelinde elektrikli araçlara karşı devletler tarafından tanınan teşvikler, bu araçların içten yanmalı motorlara karşı bariz bir üstünlük sağlamasına neden oldu. Hatta durum öyle bir hale geldi ki, Norveç gibi bazı ülkelerde satış patlamaları nedeniyle teşvikler düşünüldüğünden çok daha erken sonlandırılmak zorunda kalındı.
Öte yandan ülkemizde satışa sunulan elektrikli araçlar için benzer koşulların var olduğundan bahsetmek zor. Örneğin içten yanmalı motora sahip sıfır bir otomobili hala 400.000-TL bandından almak mümkünken, elektrikli motora sahip en ucuz araba olan Renault Zoe’nin fiyatı 700.000-TL’den aşağı inemiyor.
Bununla birlikte son zamanlarda yerli otomobil TOGG’a pazar payı açabilmek için elektrikli otomobillerin ÖTV payları hakkında bir düzenleme yapılacağı konuşulmaya başlanmıştı. Söylentilerin doğru olduğunu dün yayınlanan Resmi Gazete ile görmüş olduk. Buna göre, düne kadar ÖTV payının hesaplanmasında sadece aracın motor gücü (85kW, 85-120kW ve 120kW+ şeklinde) dikkate alınırken, yeni düzenlemeyle birlikte aracın matrahı yani vergisiz fiyatı da hesaplamaya dahil edildi.
Elektrikli otomobiller için gelen düzenleme hangi modelleri kapsıyor
Yeni düzenlemeyle birlikte motor gücü 160kW’den düşük ve matrahı da 700.000-TL’nin altında olan araçlardan artık %10 oranında ÖTV alınacakken, aynı motor gücüne sahip ancak matrahı 700.000-TL’nin üzerinde olan araçlardan ise %40 ÖTV talep edilecek.
Vergilendirmede bir diğer barem ise motor gücü 160kW olan araçlara yönelik olacak ve burada ise matrahın 750.000-TL’nin altında olmasına göre ayrı (%50) üzerinde olmasına göre ise ayrı (%60) bir oran geçerli olacak.
Peki söz konusu bu düzenleme hangi araçları kapsıyor? İşin doğrusunu söylemek gerekirse, bu yeni dilimler biraz nokta atışı gibi olmuş. Yani piyasada bulunan elektrikli araçlardan bu nitelikleri bünyesinde barındırdığı için %10’luk dilime girecek olanların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Örneğin en uygun fiyatlı elektrikli araç olan Renault Zoe, bu vergi avantajından yararlanamayacak. Peki o zaman bu düzenleme niye yapıldı diye soracak olursanız yanıt son derece kolay: TOGG. Bakalım TOGG arkasına aldığı bu vergi avantajıyla sektörde ne gibi bir performans sergileyecek.
Porsche bugüne kadarki en pahalı modelini çıkardı