Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalar sonucunda Dünya’ya çok benzeyen gezegen keşfedildi. Bu benzerlik nedeniyle kendisine süper dünya deniliyor. İşte konuyla alakalı merak edilen tüm detaylar.
Astronomy & Astrophysics isimli bir dergi Dünya’ya çok benzeyen gezegen keşfedildiğini söyledi. GJ 740 b ismindeki bu gezegen kendi yıldızının etrafında yaklaşık olarak 2,4 dünya gününde dönebiliyor. Yapılan keşif gerçekten de hayret uyandıracak cinstendi. Bunun nedeni ise hem dünyaya benzemesi hem de kendi yıldızı etrafında bu kadar hızlı dönebilmesi.
Yapılan keşiflerde bu gezegenin kırmızı bir cüce yıldız etrafında en hızlı dönen 2. gezegen olduğu ifade edildi. TOI-1685 b koduna sahip olan gezegen ise 1. sırada yer alıyor. Kendi yıldızı etrafında böylesine hızlı dönmesinin nedeni küçük olması değil.
Yüzey sıcaklığı yaşamaya elverişli değil
Bilim insanları tarafından Dünya’ya benzer olduğu söylenen gezegen aslında çok olumsuz koşullara sahip. Kendi yıldızı etrafında dönmesi ve Dünya’ya benzer şekilde bir dönüş tarzına sahip olması onu gezegenimiz ile benzer hale getiriyor.
Yapılan araştırmalarda bu gezegenin dünyadan 3 kat daha fazla kütleye sahip olduğu ifade edildi. Ayrıca Dünya’nın çapından 1,4 kat daha fazla çap uzunluğu bulunuyor. Gezegenimizden 36 ışık yılı uzaklıkta yer alan bu gezegen aynı zamanda çok yüksek yüzey sıcaklığına sahip.
Türkiye Uzay Ajansı paylaşımı sonrası sosyal medya çalkalandı
Uzay çalışmalarında genellikle Dünya’ya çok benzeyen gezegenler bulunmaya çalışılıyor. Bilim insanlarının Mars üzerinde yoğunlaşmasının nedeni aslında tam olarak bu. Fakat çok uzak bölgelerde Dünya ile benzer koşullara sahip gezegenlerin olma ihtimali var. Konu ile ilgili gelişmeler geldikçe aktarmaya devam ediyoruz.