Dünyanın ilk 7nm grafik yongası Vega 20 tanıtıldı

Vega 20

Vega 20 grafik birimi ile devrim yapmayı amaçlayan AMD, çalışmalarını sonlandırarak dünyanın ilk 7nm grafik yongasını açıkladı.

Son zamanlarda üretim teknolojileri konusunda ilerlemer çok hızlı bir şekilde gelişmeye devam ediyor. Son olarak Computex 2018 fuarında ilk defa 7nm ile üretilen bir grafik yongası testlere sokularak başarılı sonuçlara imza atılmıştı. Şimdi de AMD dünyanın ilk 7nm grafik yongası konusundaki çalışmalarını tamamlayarak bir ilke imza atmayı başardı.

Vega 20 bizlere neler sunuyor?

AMD ortaya koyduğu plan doğrultusunda 7nm sürecinde üretilen Vega 20 grafik birimini fuar kapsamında ortaya çıkartarak test süreçlerine dahil etmişti. Grafik kartı pazarında ilk olan Vega 20 ilk etapta oyuncu bilgisayarlarında yer almayacak.

14nm üretim sürecinde hayat bulan Vega 10 grafik çekirdeğinden 7nm üretim sürecinde hayat bulan Vega 20 çekirdeğine geçiş oldukça büyük bir başarı demek oluyor. Yeni çekirdek hem enerji verimliliği hem de performans anlamında kullanıcılarına oldukça iyi sonuçlar sunuyor.

Vega 20

Şimdilik teknik bilgileri kesin olmasa da 4096 Shader ünitesi ile geleceği tahmin ediliyor. Bunun yanında 32GB HBM 2 bellek yeni üründe yer alıyor. Ayrıca bu nesilde yapay zeka konusunada yatırım yapılmış durumda. Vega Instinct hızlandırıcısında kullanılarak yapay zeka destekleniyor. Radeon Vega Instinct hızlandırıcısı şimdiden örneklemeye başladı ve yıl sonunda kullanıcılara ulaşmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Oyuncular ise şimdilik biraz beklemek zorunda kalacaklar. Yeni mimarinin oyunculara yönelik olan bölümünü yıl sonunda piyasada görmemiz oldukça olası gözüküyor.

Apple Tasarım Ödülü’nde bir Türk!