Dünyanın en büyük rüzgar tarlası İskoçya’da kuruluyor!

hywind ruzgar tarlasi iskocya

Yenilebilir enerji kaynakları her geçen yıl daha fazla gündeme geliyor. Gelişen teknolojiyle birlikte üretim maliyetleri düşen güneş panelleri ve rüzgar türbinleri, otoritelerin dikkatini çekiyor. Bu gelişmelere bağlı olarak İskoçya, dünyanın en büyük rüzgar tarlasını kuracağını duyurdu. Detayları haberimizde.

hywind-ruzgar-tarlasi-iskocya

Dünya nüfusunun artması ile birlikte gelecekte mavi gezegenimizi iki önemli sorun bekliyor olacak. Bunlardan biri gıda diğeri ile enerji. Artan nüfus, enerji kaynakları için alternatif arayışına yol açıyor. Aslında elektrikli arabaların ertelenmesinin önemli bir sebebi de bu arabalarla birlikte ortaya ciddi bir enerji sorununun çıkacak olması.

Avrupa ülkeleri, özellikle İngiltere, bu alanda ciddi yatırımlara imza atıyor. Avrupa’da 2009 yılında başlayan enerji tesislerinin dönüşümü projeleri, bugünlerde ilk meyvelerini vermeye başladı. İskoçya hükümeti, dünyanın en büyük rüzgar tarlasını kuracağını duyurdu. Rüzgar türbinleri ile kurulacak bu yeni tesis, yılda 135 GW üretim kapasitesine sahip olacak. Kurulacak olan bu tesis ile yaklaşık 20.000 evin elektrik ihtiyacı 24 saat süreyle kesintisiz olarak sağlanacak.

Türbin başına 6-7 MW üretebilecek olan bu tesis ile MW başı üretim maliyeti 100 Sterlin’in altında olacak. Yatırım maliyetleri yüksek olsa da tesis kurulduğunda hem ev başına ödenen elektrik faturaları düşecek hem de enerji tamamen doğa dostu bir şekilde üretilmiş olacak.

İskoçya, bu tesisi Hywind isimli yeni nesil türbinlerle kuracak. Yaklaşık 400 ton ağırlığındaki türbinler, denize yerleştirilecek. Her bir Hywind türbini 200 metre uzunluğunda olacak, bu uzunluğun 70-90 metresi suyun altında olacak. Rüzgarı yakalayacak rotorun çapı ise 160 metre olacak.

Süper kahraman temalı 5 telefon!