Dünya Basınında Minecraft Yasağı!

Dunya Basininda Minecraft Yasagi

Ülkemizde popüler oyun Minecraft’ın yasaklanmaya çalışılması, sadece ülkemizde değil, uluslararası oyun basınında da yankı uyandırdı.

Yabancı basının Türkiye’de son haftalarda gündemde olan Minecraft yasağı hakkında yazılanlar gerçekten utanç verici.

Dunya Basininda Minecraft Yasagi!

Geçtiğimiz günlerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na söz konusu oyun hakkında şikayet iletilmiş ve bakanlığın incelemesi sonucu oluşturulan bir rapor ile yasaklanma hususunda mahkemeye başvurulmuştu. Bu durum yabancı basında da kendine yer bulmayı başardı.

VG247 yaptığı haber ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın diğer oyuncuları öldürerek puan kazanıldığı konusundaki sıkıntısına değinilmiş ve gerçeği yansıtmadığının altı çizilmiş. Bununla beraber bazı uzmanların bu yasağı desteklediğini, ancak bu yasağa karşı çıkan uzmanların göz ardı edildiğinden bahsedilmiş.

IGN cephesinde ise konuyu “Görünüşe bakılırsa Minecraft çok şiddet içeriyor” şeklindeki ifadelerde dalga konusu olmuş durumda. Raporda “Oyunda her ne kadar oyuncuların yaratıcılığını tetikleyen yanlar varsa da, oyundaki yaratıklara karşı binaları korurken şiddet uygulanıyor” şeklinde ifadelerin yer aldığıda belirtilmiş.

Gamespot tarafında ise konu daha geniş şekilde ele alınmış. Konunun gündeme geldiğinden itibaren olan tüm süreci özetleyen haberlerinde, “Türkiye’deki sansürün günden güne arttığı” ifadelerine de yer verilmiş. Game of Thrones’un askeri okullarda yasaklanması ile genelde Twitter, Facebook ve YouTube gibi sitelere yönelik yasaklamalardan da bahsedilmiş.

Kotaku ise Bakanlığın mantıksız hareket ettiğini açık bir şekilde dile getirirken, Ankara İnternet Kafeler Odasından Önder Kaplan’ın “Minecraft’ı yasaklayan tek bir ülke bile yok” sözlerinin ardından “Tabiki yok, çünkü bu oldukça aptalca” şeklinde yorumlara yer verilmiş.

Yabancı basında yer alan bu haberlere bakıldığında kesinlikle haklı olduklarını söyleyebiliri. Basın tarafından dile getirilemeyen bazı noktalar ise kullanıcılar tarafından yorum olarak açık bir şekilde belirtiliyor. Göze çarpan bazı yorumlar ise şöyle;

– Pacman’i de yasaklamalılar çünkü çocuklara çiğnemeden hızlı yemeyi öğretiyor ve bu da boğulmalarına sebep olabilir. Mario’yu da yasaklamalılar, çünkü tuğlalara kafa atmayı öğretiyor. Sonic’i de unutmayın! Eğer çok hızlı koşarsanız ayakkabı bağlarınız çözülür!

– Fakat Tom ve Jerry ne olacak? 🙁

– 1 Nisan Türkiye’de öne mi alındı?

– Baloon Fight ne zaman yasaklanıyor?

– Mario aslında seri katildi…

– Sanırım sırada Tearaway var… O kağıttan düşmanları vahşice katlediyoruz!

– Eğer Minecraft Türkiye için fazla şiddet içeriyorsa, genel olarak bilgisayar oyunlarının o ülke için iyi bir fikir olduğunu sanmıyorum…

– Görünüşe göre Türkiye Suriye’de savaşması için insanlara geçiş veriyor ama Minecraft’ı fazla vahşi buluyor…

Durumu özetlemek gerekirse Bakanlığın giriştiği bu anlamsız ve boş iş, Türkiye’nin prestijine bir leke daha düşürmüş oldu. Söz konusu raporun çok kısa bir süre içerisinde oluşturulması ayrı bir alay konusu olurken, bu durumdan nasıl kurtulunacağını gerçekten merak ediyorum.

Bu konuda sizler ne düşünüyorsunuz?

Apple’ın Yeni Karargahı Görüntülendi!