Dünyanın en popüler oyunlarından birisi olan Minecraft hakkında Aile Bakanlığı tarafından soruşturma açıldı.
2009 yılından itibaren 100 milyon oyuncuya ulaşan ve Türkiye’de hızlı bir şekilde yayılan bilgisayar oyunlarından birisi olan Minecraft’ı incelemeye aldılar.
Dünya çapında 100 milyon oyuncuya sahip olan başarılı oyun hakkında soruşturma açıldı. “Minecraft isminde bir oyun var. Bu oyunda eşini (karısını) öldüren oyuncuya puan veriliyor. Bu tür sertlik içeren bilgisayar oyunlarıyla alakalı bir çalışmanız var mı?” sorusu üzerine harekete geçen Aile Bakanı, “Şikâyetlerle bizzat ilgileneceğim. Arkadaşlarımız oyunu inceleyecek ve sertlik unsuru olup olmadığına bakacak. Oyunla alakalı adli şekilde ne yapabiliriz, değerlendireceğiz” şeklinde açıklamada bulundu.
Bakan İslam, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne de aratırma direktifi vermiş durumda. Genel müdürlük, oyunun bütün aşamalarını mercek altına aldıklarını ve şiddet unsuru aramaya başladıklarını belirtti. Çocukların gelişimine negatif bir etkisi olacak bölümlerin saptanması durumunda, oyunun engellenmesi için adli süreç işletileceği açıklandı.
Konuyla ilgili uzman görüşleri ise şöyle;
“SALDIRGANLIĞI KÖRÜKLÜYOR”
Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı: Bu tip oyunlarda hükmetmeye dayalı bir saldırganlık söz konusu. Şiddeti öğretiyorlar ve cazip duruma getiriyorlar. Saldırganlığı pekiştiriyor.
“MINECRAFT SURVIVOR’A BENZİYOR”
Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç: Oyun, bir yaşamda kalma oyunu benzeri oynanabiliyor. Bu anlamda Survivor’a benziyor; sebebiyse oyuncu kendi dünyasını kurmaya, tek başına ve vasıta gereçsiz başlıyor. Sanal dünyada yaşamda kalma mücadelesi veriyor. Araç-gereç geliştiriyor ve istediği benzeri dünyayı kuruyor.
“ÇOCUKLAR GERÇEK SANIYOR”
Uzman Psikolog Alanur Özalp: Minecraft benzeri oyunlar küçükler üstünde negatif tesir yapıyor. Oyundaki dünya ile gerçek dünyayı ayırt edemiyor; oyun yüzünden birbirlerine ya da hayvanlara işkence edebileceklerini düşünüyorlar. Hayvanlara vurduklarında, hayvanın asla acı çekmeyeceğini düşünüyorlar. Sadece hayvan değil, kendi arkadaşlarına, kardeşlerine de daha acımasız, sertlik içeren hareketlerde bulunuyorlar. Çocuklar yönünden bu oyunlar gerçek zannediliyorlar.
“KÖTÜLER HER YERDE KÖTÜDÜR”
Oyungezer Dergisi sahibi Sinan Akkol: Oyunda küplerle bir dünya inşa ediyorsunuz. Dağlarıyla, ağaçlarıyla, yapılarıyla Danimarka’yı inşa eden dahi var. Çocuklar için faydalı buluyorum. Çünkü yaratıcılıkları artıyor. Oyunda bayanların öldürüldüğüne değin bir bölüme rastlamadım. Ancak suiistimale açık bir platform. Kullanıcılar, oyunu kendi olanakları ile geliştirebiliyor. Arkadaşların, hayvanların yada bayanların öldürülmüş olduğu bölümler de kurulabilir. Kötüler, her yerde kötüdür. Twitter’daki paylaşımlar için iyi mi Twitter’ı yargılayamazsanız, insanların kurduğu sertlik içeren bölümler için de Minecraft’ı yargılayamazsınız.
“KIŞIYE ÖZEL SOFT BIR OYUN”
Ankara İnternet Kafeciler Odası Başkanı lider Kaplan: Kişiye özel, soft bir oyun. Kişi, aklındaki senaryoyu oyuna yansıtıyor. Oyun, insanın kafasındaki senaryoyla şekillendiriliyor ve ilerliyor. Diğer oyunlara nazaran daha azca sertlik içeriyor. Türkiye’de yasaklı bir oyun değil.
“MINECRAFT OFFLINE OYNAMALI”
Uzman Pedagog Adem Güneş: Minecraft, çocuklarda kreatif düşünmeyi artıran üç boyutlu dijital bir puzzle oyunundan ayrıcalıklı bir şey değil. (Minecraft’ın online oyun olmasının getirmiş olduğu riskler, oyun çocuk odaklı olmadığı için, Minecraft ile ilgili videolar ve forumlarda bulunacak içeriklerden gelebilecek zararlara karşı) Ebeveynlerle beraber oynanmasında yarar var. Çocuk tek başına ise offline şekilde oynamalı.
Bakanlıktan gelecek karar merak konusu olmuş durumda. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?
Android Kullanıcılarına Reklam Virüsü Uyarısı!