Donald Trump, Boeing ile 3.9 milyar dolarlık anlaşma imzaladı!

Donald Trump Beoing ile 3.9 milyar dolarlık anlaşma imzaladı

ABD başkanı Donald Trump, George HW. Bush döneminden beri hizmette olan ve başkanların kullandığı Air Force One başkanlık uçaklarını değiştiriyor. Trump, uzun yıllardır hizmette olan iki adet Boeing 747-8 jumbo jetin değişimi için Boeing ile yaklaşık 4 milyar dolar değerinde olan bir anlaşma imzaladı. Hükümet ve Boeing arasında uzun süredir devam eden müzakereler geçtiğimiz ay sonuçlandı. Hükümet bu iki uçak için yaklaşık 5 milyar dolarlık bir maliyet bekliyordu.

Donald Trump, başkanlığı kazandıktan kısa bir süre sonra, Aralık 2016’da attığı bir tweetle Boeing ile yapılacak olan “Air Force One” anlaşmasının 4 milyar dolara mâl olacağını tahmin etmişti.

Eylül ayında bu devasa maliyetin düşürülmesi için ortaya birçok fikir atıldı. Bunlardan biri Air Force One için havadan yakıt ikmali kabiliyetini iptal etmekti. Ancak bu fikir sert bir şekilde reddedildi. Sebebi ise olası bir ulusal tehdit halinde başkanı, ailesini, siyasi ve askeri yetkilileri günlerce hatta haftalarca havada tutabilecek tek şeyin Air Force One başkanlık uçağının yakıt ikmali kabiliyetine sahip olması gerçeği.

Başkan Donald Trump, yeni başkanlık uçaklarının en geç 2021 yılına kadar teslim edilmesini istiyor. Ancak bu uçaklara; çeşitli füze savunma sistemleri, elektromanyetik darbe önlemleri, radar ve sinyal bozucu sistemler,  çok sayıda güvenli iletişim sistemi, balistik füzelerin ateşlenebileceği kumanda merkezi ve buna benzer birçok komplike özellik kazandırmak oldukça zor bir iş. Bu uçaktan iki tane üretileceğini de hesaba katarsak Boeing’in 3 yıl içerisinde uçakların inşasını bitirip bitiremeyeceği meçhul görünüyor.

Yeni Skoda Fabia, 2018’in ikinci yarısında satışa çıkıyor!