Güney Kore’de Seul Üniversitesinde bulunan araştırmacılar tarafından, sensörlerle döşenmiş, esneyebilen ve dokunduğunu hissedebilmeyi sağlayan akıllı sentetik deri geliştirildi.
Bu deri, aynı zamanda basınç dizileri, sıcaklık dizileri, ilişkili nem sensörleri, gerilme sensörleri, elektriğe dirençli ısıtıcılar ve sinir uyarımı için gerilebilir çoklu elektrot dizileri içeriyor.
Esneyebilir sensörler ve aktivatörler, harici uyaranlara yanıt olarak mekanik ve termal cilt gibi algıyı lokalize ederek, protez ve periferik sinir sistemi arabirimi teknolojilerinin gelişmekte olan sınıfları için eşsiz fırsatlar sunuyor.
Bu cilt, araştırmaya göre, daha hızlı yanıt süreleri sağlıyor. Ama aynı zamanda daha iyi algılayabilmek için gerçek deri yeteneklerini kopyalıyor. Örneğin, sıcaklık ve nem sensörleri, kullanıcıların, bir çocuğun alnına dokunmak suretiyle sıcaklığı hissederek veya nemli olup olmadığını anlamaya yardımcı oluyor.
Yapılan çalışmalarda bu deriye sarılı protez bir el, bir sürü karışık uygulamayla karşı karşıya gelebiliyor. Mesela el sıkışma, klavyede yazı yazmak, topu kavramak, sıcak veya soğuk içecek dolu bir bardağı tutmak, kuru veya ıslak yüzeylere dokunmak gibi.
Bunun bir sonucu olarak, algılama ve çalıştırma yetenekleri, duyumsal girişlerin geniş bir aralığı üzerinde etkin olup, derideki deformasyonların varlığında akıllı protez, alanında gelişmiş fonksiyon ve yüksek performans sağlıyor.
Lamborghini’den Altı Bin Dolara Akıllı Telefon: 88 Tauri