Diyet yapanlara müjde! Karbonhidrat aslında kilo aldırmıyor

Diyet yapanlara müjde! Karbonhidrat aslında kilo aldırmıyor

Uzun yıllardır karbonhidratların aslında kilo aldırdığı savunuldu. Bu nedenle diyet yapan insanlar beslenmelerinden ekmek, pilav, tatlı gibi tüm karbonhidratları çıkarttılar. Hatta bazı insanlar bunu biraz daha ileri götürüp sadece karbonhidrat oldukları için meyve bile yemiyorlardı. Ancak durum değişecek. İşte detaylar.

Karbonhidratların kilo alımında sanıldığı kadar suçlu olmadığı ortaya çıktı. Yapılan yeni çalışmada 2 milyon kişi üzerinde test yapıldı. ABD’de yapılan araştırmada ortaya çıkan verilere göre aslında karbonhidrat o kadar da kötü bir rol oynamıyor. Yayınlanan rapora göre önemli olan karbonhidrat, protein ve yağ üçlüsünden dengeli ve kişiye uygun olacak şekilde almak. American Society for Nutrition‘ın yayınlanan yeni makalesine göre glisemik indeksi yüksek gıdaların kilo alımına yol açması düşük olanlara kıyasla daha yüksek bir ihtimal taşımıyor.

Diyet yapanlara müjde! Karbonhidrat aslında kilo aldırmıyor

Kilo vermeye çalışan insanların karbonhidrattan komple sakınmasına gerek olmadığının altını çizen uzmanlar yine de her şeyin ölçüsünde bırakılması gerektiğini belirtiyor. Glisemik indeksi denen kavram ise ilk defa 1981 yılında ortaya atıldı. Vücudun karbonhidratları ne kadar hızlı parçaladığını ölçmek için bir yiyeceğe 0’dan 100’e kadar sayı atandı. Bu sisteme göre bazı yiyeceklere hızlı karbonhidrat bazılarına ise kompleks karbonhidrat dendi. Diyet yaparken kaçınılan bu hızlı karbonhidrat grubunu tüketmede bir problem olmadığı ise yeni ortaya çıkıyor. Buna göre diyetinize belirli ölçüde hızlı karbonhidrat ekleyebilirsiniz.

Hazal Nehir ve Dominic Di Tomasso’nun macerasına ortak ol