Diyanet İşleri Başkanlığı Bitcoin gibi sanal para birimlerine yapılan yatırımın İslam dinine uygun olmadığını söyledi. Başkanlığa gelen bir soru üzerine yapılan açıklamanın detaylarına haberimizden ulaşabilirsiniz.
”Bitcoin Caiz Değil”
Diyanet İşleri Başkanlığının internet üzerinden aldığı bir soruya gelen yanıtla birlikte sanal paraların ”dine uygunluğu” konusunda ilk açıklama yapılmış oldu. Bilgisayarda matematiksel işlemler yaparak belli değerlerin bulunmasıyla elde edilen sanal para birimleri, dünya genelinde para aktarımlarını mümkün kılıyor. Ülkemizde de borsası bulunan bu para birimlerini BDDK onaylı şekilde alınıp satılabiliyor.
Konunun İslam dinine uygunluğu hakkında bir vatandaş Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesi üzerinden kuruma bir soru yöneltti. ”Bitcoin ve Ethereum gibi sanal paraları yatırım amaçlı almak caiz midir?” diyen vatandaşa kurum,
”Para, devletçe bastırılan ve ülke içinde mübadele aracı olarak kullanılan, üzerinde rakamsal değeri yazılı, kağıt ya da metal nesnedir. Sanal para ise, arkasında herhangi merkezi bir finansal kurum bulunmaksızın kullanıcılar arasında doğrudan ticari alışverişe imkan tanıyan ve her kullanıcı için özel şifrelenmiş para birimidir.
Bir para biriminin para hükmünde olabilmesi için ya değerini devlet otoritesinden almalı ya da altın gibi zati bir değere sahip olmalıdır. Sanal paralar, her ne kadar bazı kesimler tarafından mübadele aracı olarak kullanılmakta ise de devletin sağladığı itibari değere ve güce sahip olmaması, arkasında merkezi bir finansal kurumun bulunmayışı ve devlet teminatı alında olmaması sebebi ile para olarak değerlendirilemez. Ayrıca, değer kazanıp kaybetme konusunda spekülasyona açık olmaları, daha çok kara para aklama amacı gibi meşru olmayan iş ve işlemlerde kolaylıkla kullanılabilmesi ve devletin denetim ve gözetiminden uzak olması gibi sebeplerle sanal paraların alım satımını yapmak şu aşamada dinen uygun değildir.” cevabını verdi.
Dine Uygundur/Devlete Uygundur
Devletlerin kontrolünde olamadığı için dünya genelinde kabul etmek istemedikleri sanal para birimleri, Avrupa ülkelerinde kabul görse de Çin ve Rusya gibi ülkelerde çeşitli engellemelerle karşılaşabiliyor. Para kelimesinin anlamı üzerinden yapılan bir tanımlama yapan Diyanet İşleri Başkanlığı, bir devlet kurumundan beklenen cevabı vermiş oldu.
Sanal paraların caiz olmadığı belirtilirken hadis, ayet gibi dini unsurların dayanak olarak gösterilmemesi, diyanetin konuyu değerlendiriş şekli konusunda soru işaretlerine neden oldu.
15 yıl önce akıllı telefonlar hayal bile edilemiyordu. Ancak, şu anda herkesin elinde oldukça güçlü donanıma sahip telefonlar bulunuyor. Bu şekilde hızlı değişen bir dünyada kelimelerin tanımları da kolaylıkla değişebilir.
İlk Nesilleri
Sanal paralar, aynı internet gibi dünyadaki sınırları ortadan kaldıran çözümler. Şu an ilk nesilleri yaygınlaşıyor ve 1 sanal paranın değeri 10.000 dolar seviyesine kadar gelmiş durumda. Sanal paraların sonraki nesillerinde kara para aklama, devletlerin yasaklamaları ve dengesizlik gibi sorunlar giderilerek orta bir yol bulunması çok muhtemel.