Dikta Rejimi Kuzey Kore’nin Tableti, iPad Gibi

tablet1

Kuzey Kore dünyadan kopuk yaşayan teknoloji bakımından geri kalmış bir ülkedir. Diktatörlük olduğu için dünya ile bağlantısı yok. Ama geçenlerde ülke içerisinden sızan bir tablet ortaya çıktı. Tabletin özellikleri ise iPad modelini aratmayacak cinsten.

iPad modelini aratmayacak bir tabletin Kuzey Kore’den dışarıya sızmış olması, teknoloji bakımından geri kalmış bir ülke sıfatını da Kuzey Kore’nin hak etmediğini kanıtladı. Ülke vatandaşları her ne kadar internet bağlantısı ve bu dünyanın deneyimleriyle yüz göz olmamış olsalar da, ülke kendi içerisinde dünya vizyonunu değiştiren teknolojileri üretiyor galiba. Belki de bu durum, dikka rejiminin de koltuğunu sallandırır. Ülke içerisinde 2 milyon mobil cihaz bulunuyor sadece. Tablet veya PC almak ise çok lüks. Ülkenin milleti için en önemli ihtiyaç gıda. Bu nedenle ne tablet ne de PC umurlarında bile değil.

tablet

Gelelim Kuzey Kore’den sızan tablete. İsmi Samijyon SA-70. İşletim sistemi ise android. Ancak bu android üzerinde ülke mühendisleri bazı oynamalar yapmışlar ve internet erişimini kapamışlar. Fiyatı her ne kadar 250 dolar olsa da, Kore halkı için bu, ödenmesi güç bir fiyata tekabül ediyor. Cihaz, 1Ghz hızında ve 1GB rami var. 4 GB hafıza ve 8 GB micro SD kart girişi var. Veri aktarımı bu kanallar ile sağlanıyor. Rejimin televizyon kanallarına erişim mümkün kılınmış. Tablet bu nedenle antene de sahip. Öğrenciler için geniş bir e-kitap uygulaması var. Buradan öğrenciler rejimin teknolojilerine ulaşabilyor ve rejim hakkında bilgi edinebiliyorlar.