Uzun bir süre gündemi meşgul eden dijital hizmetler vergisi sonunda kaldırılıyor. ABD ve Türkiye arasında bu konuda anlaşma sağlandı. Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen tüm detaylara birlikte bakalım.
Dijital hizmetler vergisi özellikle büyük şirketler için önemli bir engel oluyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü Ekim ayında devam eden çalışmalar sonucunda önemli bazı kararlar almıştı. Bu örgütün çatısı altında yer alan 140 ülke çokuluslu teknoloji devleri için küresel asgari vergi önerisini kabul etmişti.
GAFAM olarak bilinen teknoloji devi çok uluslu şirketler bazı ülkelerde kendileri için vergi affı ayarlıyordu. Bu durum özellikle bazı ülkelerde çok az miktarda vergi ödemelerine neden oluyordu. Yine alınan karar ile birlikte çok uluslu şirketlerden en az yüzde 15 oranında küresel asgari vergi alınacağı açıklanmıştı. ABD ise bu verginin kaldırılması için fazlasıyla direndi.
Dijital hizmetler vergisi esnetiliyor
Türkiye, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere gibi ülkeler zaten bu şirketler için vergi alıyordu. Dijital hizmet vergisi ile ilgili yeni karar alındı. ABD bu vergiyi almayan ülkelere ek gümrük vergilerini kaldırma yönünde söz verdi. Dijital hizmet vergisi uygulayan 5 ülke ile birlikte Türkiye de olaya dahil oldu.
Türkiye’ye yönelik ek gümrük vergileri kaldırılıyor. Ancak bunun karşılığında Türkiye’nin dijital hizmet vergisi konusunda ABD şirketlerine yardım etmesi talep ediliyor. Böylece iki tarafın çıkarına bir anlaşma olacağı söyleniyor. ABD bu tür vergilerin uygulanarak kendi şirketlerine ayrımcılık yapıldığını düşünüyor. Dijital hizmetler vergisi böylece ABD’nin istediği şekilde çözülecek gibi görünüyor.
Dijital Lastik Asistanı ile lastik ebadını okuma derdine son
Hatırlayacağınız üzere teknoloji devleri ile ilgili getirilen dijital vergiler karşılığında ABD ek gümrük vergisini koymuştu. Şimdi ise her iki taraf bu vergilerden vazgeçiyor. Peki sizce dev teknoloji şirketlerinden daha yüksek oranlarda vergi alınmalı mı?