Avrupa Birliği, resmi olarak 2027 yılına kadar tüm akıllı telefonların değiştirilebilir bataryalara sahip olmasını zorunlu kıldı.
Bu hafta Avrupa Konseyi, israfı azaltmak ve Apple, Samsung ve Google gibi teknoloji şirketlerinin, kullanıcılara yepyeni bir telefon almak zorunda kalmadan ve parça değiştirmeyi zorlaştıran tekelci uygulamaları kırmak için tasarlanan düzenlemeyi kabul etti.
Bu, onarım hakkı hareketi son kullanıcı için büyük bir kazanım. Her ne kadar sadece AB için geçerli olsa da, biri Avrupa diğeri başka pazarlar için iki farklı akıllı telefon üretmek birçok üretici için mantıklı olmayacak. Dolaysıyla bu sonuç küresel olarak kabul görülmesi bekleniliyor.
Düzenleme muhtemelen küresel pazarı etkileyecek ve tüm kullanıcılar için akıllı telefonların tasarımını değiştirecek. Hatırlayanlar bilir. AB, 2022’de iPhone’ların USB-C portuna sahip olmasını zorunlu kılan ve benzer bir küresel etkiye sahip olacak bir düzenlemeyi kabul etmişti.
Avrupa birliğine göre akıllı telefonlar “çıkarılabilir ve son kullanıcı tarafından değiştirilebilir” olmalı. Yani herhangi bir teknik uzmanlık gerektirmeden bir pili değiştirmek kolay olmalı.
Dolaysıyla yeni yaptırımlara göre üreticilerin 2027 yılına kadar akıllı telefonlarının değiştirilebilir batarya tasarımını AB yasalarına uygun hale getirmeleri gerekiyor.
Bu yönetmelik, atık pillerin geri dönüştürülebileceği ve elektroniğe güç sağlamak üzere yeniden kullanılabileceği bir “döngüsel ekonomi” yaratma umuduyla tasarlandı. Akıllı telefonlar dışında, elektrikli araçlar ve e-bisikletler de dahil olmak üzere tüm piller için geçerli olacak.