Cortana ile Hayaller Gerçek mi Oluyor?

Cortana

Siri’ye rakip olarak Microsoft tarafından telefonlara yerleştirilecek olan Cortana’nın yetenekleri herkesi kıskandırıyor.

Cortana

Dijital asistan olarak hazırlanan Cortana hakkında detaylar su yüzüne çıkmaya başladı. Microsoft’un sevilen video oyun serisi Halo’da boy gösteren dijital asistan olan Cortana, oyunda kazandığı şöhreti sayesinde Windows Phone işletim sisteminin olduğu cihazlarda dijital asistanlık görevini üstlenecek. Halo 4 video oyununda Cortana’yı seslendiren ses sanatçısı ile çalışmalara başlayan Microsoft’un hedefi oyundaki çekiciliği Windows telefonlarına da taşımak istemesinden kaynaklanıyor.

Dijital asistan Cortana, Windows Phone 8.1 güncellemesiyle beraber telefonlarda yerine alacak. Arama motoru Bing’in yerini alacak olan Cortana yine Bing’i kullanmayı ihmal etmeyecek.

Dairesel bir animasyon şeklinde ekranda yerini alacak Cortana, rengini telefonun tema seçimine göre ayarlayacak. Ancak hayallerinde canlandıranlar için şunu söyleyelim ki Cortana’nın Halo 4’te karşılaştığınız seksi kadın bedenini bir arayüz olarak kullanıcılara sunması Cortana’ya olan ilgiye bağlı olarak geliştirilecek.

Cortana’nın yeteneklerine gelecek olursak, sorulan sorulara karşı duygusal tepkiler vermesi ve kullanıcıya ismi ile hitap etmesi ilk dikkat çeken noktalar oluyor. Diğer önemli bir özelliği ise kullanıcının iznine bağlı olarak mesajları okuyacak, ilgi alanlarına giren haberlerden bahsedecek ve içerikler hakkında interaktif etkileşim sağlayacak.

Başka bir güzel özellik ise gelen mesajlar arasında yarın mutlaka görüşelim tarzı ibarelere rastlarsa kullanıcıya bir randevu düzenlemek isteyip istemediğini soracak ve cevaba göre gerekli işlemleri yaparak mesajı gönderen kişiye bilgi verecek.

Dijital asistanımız Cortana zaman geçtikçe kullanıcı hakkında bilgilerini geliştirecek, zevklerini ve tercihlerini öğrenecek. Kullanıcının ev ve iş adreslerini bilecek. Günümüzde çok işe yaracak bir özellik olacağı düşünülen sırada özelliğimiz ise ev ve iş adreslerine göre kullanıcıya yoldayken trafik verilerini inceleyecek, trafik sıkışıklığını önceden kullanıcıya bildirecek.

Kullanıcının isteğine bağlı olarak ulaşılmaz olmasını sağlayabilecek olan Cortana, belirlediğiniz kişilerin size ulaşmasına ise izin verecek. Eğer borsada hisseleriniz bulunuyorsa Cortana sizin için takip edecek bununla ilgili verileri sizinle paylaşacak, hava durumunu izleyecek, daha da ileri gidecek ve kişinin ruhsal haline göre müzikler tavsiye edecek.

Gerçekten de Microsoft bu bahsettiğimiz asistanı bizlere Windows Phone 8.1 ile hayatımıza dâhil edebilecek mi? Yoksa sadece haber olarak mı yerini koruyacak.