Çin, Coronavirüs ile başa çıkabilmek için “çok acayip” bir mobil uygulamayı hayata geçirme kararı aldı. Buna göre, Coronavirüs temas riski uygulaması, bireylere riskli bir bireyin yakınında olup olmadıklarını söyleyecek. Hastalık riski taşıyan birine yaklaşmaları halinde ise alarm verecek.
Çin hükumetinin hazırladığı yeni uygulama, dünyada da byük tartışmaları beraberinde getirecek gibi görünüyor. Uygulamanın tüm alt yapısı aslında Çin’in vatandaşlarını “takip” eden “polis devleti” mekanizması sayesinde mümkün olacak.
Coronavirüs temas riski olan herkes dijital olarak fişleniyor
Buna göre, virüsü taşıdığı belirlenmiş olan hastaların geçmiş kısa dönemde yaptığı uçuşllar, seyahatler, bulundukları lokasyonlar belirlenecek. Ve hasta, yani riskli kişi ile aynı tarihlerde aynı lokasyonda bulunan kişiler de “riskli” olarak işaretlenip, uygulama üzerinden takip edilebilecek. Uygulamayı kullanan Çinliler, bu riskli kişilerin yakınlarda dolaşması halinde, uygulamadan alarm uyarıları alacaklar. Böylece kendilerini virüse karşı korumak için önlem almak veya bölgeden uzaklaşmak gibi imkanları olacak.
Ancak uygulamanın çalışma mantığı, dijital bri “cadı avı”nı anımsattığı için dünyada büyük tepki toplama ihtimali de bulunuyor.
Örneğin, virüsü aldığı kesi tespit edilmiş kişiyle aynı mekanda bulunan riskli bireyler olarak, aynı uçakta yolculuk etmiş yolcular ve kabin görevlilleri, hatta hastanede bu hastaları tedavi eden doktorlar, hemşireler, hastane personeli de bulunacak. Bu “riskli” kişiler, virüsü taşımasa bile, örneğin bri süpermarkete girdiğinde, süpermarketteki tüm bireylerin uygulamaları alarm çalmaya başlayacak. Bu nedenle Çin’de çoğu masum insanın “cadı avı” kurbanı olabileceğinin de altı çiziliyor.
Üstelik, riskli bireylerin yakınında bulunan diğer bireyler de zamanla riskli statüsüne gireceği için, uygulama nedeniyle Çin’de bir anda milyonlarac insanın riskli olarak görünüp, toplumdan dışlanması söz konusu olacak. Hatta uygulamanın ciddi bir toplumsal paranoya krizi yaratması da olası görülüyor. Yani Çin’i virüs yıkmasa bile, halkın mobil cihazlardaki alarmlar nedeniyle edineceği paranoyaların topluma ağır zarar verdiğine şahit olabiliriz.
Facebook masaüstü uygulaması yakında kapanıyor
Bu virüs salgının, dijital teknoloji ile birleşerek, kontrolsüz bir paranoya dönüşmesi riski ise teknolojinin yanlış ve bilinçsiz kullanımının yaratacağı tehlikelere dair bir örnek vaka olarak incelenebilir.