Citroen Cactus Otomobil Dünyasını Sarstı!

2013 Citroen Cactus Concept

Günümüz otomotiv sektöründe ortakplatformlar ve üretim maliyetlerinedeniyle, hemen her yerdebirbirine benzer otomobiller görmeyealıştık. İşte böyle bir dönemde C4 Picasso ile başlayan yenilikçi tasarım anlayışı ve alışılmışa meydan okuyan çizgileriyle C4 Cactus modelini bizlere sunan Citroen büyük bir alkışı hak ediyor.

Görünümüyle henüz üretim aşamasına geçilmesi beklenilen konsept bir otomobil gibi duran C4 Cactus’de bu görünümün ana nedeni, konsept otomobilin büyük değişikliklere uğramadan hayata geçirilebilmiş olması. Özellikle ülkemizde büyük bir rekabetin yaşandığı C ve B Crossover segmentlerinin tam ortasına konumlanan C4 Cactus, Fransız üreticinin gelecek modelleri hakkında da önemli ipuçları taşıyor.

Avrupa’da yaz aylarında satışa sunulan otomobil, Bodrum’da gerçekleşen lansmanın ardından Türkiye yollarıyla da tanıştı.

SIRA DIŞI TASARIM

Öncelikle Citroen C4 Cactus, göründüğünden çok daha geniş bir iç mekan hacmine sahip. 4.16 m’lik uzunluğa ve 1.73 m. genişliğe sahip otomobilin, 2.60 m’lik dingil mesafesi önde ve arkada yeterli bir diz mesafesi sunulabilmesini sağlıyor. C4 Cactus’ün 1.48 m. yüksekliği ise oldukça iyi bir baş mesafesinin sunulabilmesine olanak tanıyor. Bu arada C4 Cactus’de sunulan diz mesafesinin, C4 modeliyle aynı olduğunun da altını çizmek gerek.

Bombeli hatları ve C4 Picasso modelini anımsatan ince ve çekik formlu gündüz farlarıyla, farklı renkteki çerçevelere yerleştirilen ön far bloğu, yine farklı renkteki tampon alt koruması ve bu bölüme entegre sis farları araca dinamik bir karakter kazandırıyor. Yandan bakıldığında koyu renk arka camlar, arkaya doğru alçalan tavan yapısı, farklı renkteki tavan rayları ve dikiz aynaları, özel tasarım jantlarla birleşerek bu görünüme katkı sağlıyor. Arka bölümdede stop lambaları yine bagaj kapağını boydan boya geçen farklı renkteki bölüme yerleştirilmiş.

2013 Citroen Cactus Concept

AIRBUMP

Yukarıda bahsettiğimiz bu özgün tasarımın kilit noktasını ise bana göre otomotiv sektörünün son dönemde karşımıza çıkan en yenilikçi teknolojisi Airbump oluşturuyor. İlk kez Citroen tarafından geliştirilen ve isim hakkı alınan Airbump, aracı şehir içinde oluşabilecek ufak darbelerden koruyan hem estetik hem de fonksiyonel içi hava dolu kapsüllerden oluşuyor ve aracın her iki yanında kapılara, önde farların, arkada ise stop lambalarının olduğu bölümlere yerleştiriliyor.

Fenercell’in Kaderi Belli Oldu!