Cinsel Şiddet İçeren GTA 5 Avustralya’da Yasaklandı

gta5

Avustralya’da bulunan iki mağaza zinciri, kadınlara yönelik şiddet içerdiği için GTA 5 yani Grand Theft Auto V adlı oyunu mağazalarında satmama kararı aldı.

Target ve Kmart marketler zinciri, daha önce şiddet görmüş ve bundan kurtulmuş üç kadının başlattığı imza kampanyasında toplanan 40 binden fazla imzadan sonra oyunu raflardan indirmeye karar verdi.

Target mağazası yaptığı açıklamada; müşterilerinin çoğunluğunun istekleri doğrultusunda karar verdiklerini söyledi.

Oyunun bazı hayranları mağazaları sansürcülükle suçladı.

Dilekçede; “Eğlence adına kadınları öldürmeye cesaretlendiren bir oyun. Oyuncuları, sağlık puanları kazanmak adına, kadınlara cinsel şiddet uygulamak, taciz etmek ya da onları öldürmek için teşvik ediyor. Gerçekte yaşadığımız bu şiddeti, eğlence haline dönüştürülmüş olarak görmek mide bulandırıcı, bize büyük acı ve zarar veriyor.” yazıyor.

gta5

Dilekçenin devamında,  GTA 5 gibi oyunların, henüz yetişmekte olan yeni nesil erkek çocuklarının, kadınlara yönelik şiddete müsamaha göstermeyi öğrenerek büyüdükleri yazıyor.

Bunun ardından mağazalarda satışın devamını sağlamak için bir karşı imza dilekçesi başlatıldı.

Dilekçede, “bu oyun kadınlar dahil herkesi öldürmenize, birilerinin canını acıtmanıza ya da birilerini vurmanıza izin veriyor olabilir. Bu oyun ülkedeki tüm mağazalarda raflarda olmalı. Bu oyun çocuklar için değil, yetişkinler için yapıldı. İçeriğine rağmen bunu satın almaya hakkımız olmalı.” diye yazıyor.

Grand Theft Auto V, hayali bir şehir olan Los Santos’ta geçiyor. Oyunculara üç suçluyu kontrol etmenizi ve bir sürü suç işlemenin yanı sıra kasabayı yakıp yıkmanızı sağlıyor.

Oyun İngiltere bazlı şirket Rockstar North tarafından, yaklaşık bir yıl önce yayınlandı. İçerdiği şiddet, işkence ve sık sık kadınları sadece fahişe ve striptizci olarak gösterdiği tutumundan dolayı fazlasıyla eleştirildi.

Yapılan eleştirilere ve içeriğine rağmen, en çok satan eğlence amaçlı ürün olarak tarihe geçti. GTA 5, yayınladığının ilk üç gününde satışlarda 1 milyar doları geçti ve 33 adet ödül aldı.

TAG Heuer ’den Intel’li Akıllı Saat