Çinli otomobil devleri Tesla yüzünden zorda kalıyor

Tesla, 2024 yılına kadar 7.500 şarj istasyonu açacak

Amerikalı teknoloji devi Tesla’nın Çin’de yürüttüğü rekabetçi fiyat politikası, bu ülkedeki firmalara zor zamanlar yaşatmaya başladı.

Çinli otomobil devleri Tesla yüzünden zorda kalıyor. Tesla’nın Çin’de başlattığı Elektrikli Araç (EV) fiyat savaşı, Çin otomotiv endüstrisindeki tüm yatırımcıları ve tüccarları etkiledi. Yatırımcılar, Çin otomotiv pazarının yeterince hızlı bir şekilde canlanmayacağından ve devam eden fiyat savaşının karlılığı daha da azaltacağından endişe ediyorlar.

Tesla işten çıkarmalar ile gündemden düşmüyor

Dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin, durgun bir ekonomiye sahip. Sıfır Covid politikası, periyodik kilitlenmelerle birleştiğinde, Pekin’in endüstrilere ve emlak krizine yönelik baskısı, Çin’deki ekonomik durgunluğa neden oldu. Devam eden ABD-Çin ticaret savaşı, artan enflasyon ve yaklaşan küresel ekonomik durgunluk, tüketicileri tedbirli ve yatırım yapmaktan kaçınan bir tutum sergilemeye sevk etti.

Çin’deki otomobil şirketleri, tüketici ilgisini geri kazanmak, talebi canlandırmak ve pazarı ele geçirmek için araç fiyatlarını düşürüyorlar. Bu durum ise Çin Otomotiv hisselerinin düşmesine neden oldu. Geçtiğimiz hafta, Hong Kong’ta BYD hisseleri %11, Şenzhen’de %7.8 düştü. Li Auto, Nio ve Xpeng gibi ünlü Çinli EV üreticilerinin hisseleri %15’e kadar düştü ve SAIC Şangay’da %6.7’lik bir düşüş kaydetti.

Tesla Cybertruck 2024'e kadar seri üretime girmeyecek

Çinli otomobil devleri Tesla yüzünden zorda kalıyor

Durgun EV talebini canlandırmak için Tesla, Ekim 2022’de ilk olarak fiyatlarını düşürdü. Şirket, Model 3 ve Model Y’nin fiyatlarını %9,4 oranında düşürdü. İkinci fiyat indirimi Ocak ayında gerçekleşti, şirket tüm Çin yapımı Model 3 ve Model Y versiyonlarının fiyatlarını bir kez daha düşürdü. Model 3’ün baz versiyonu %13.5 oranında düşürülürken, Model Y‘nin başlangıç fiyatı %10 düşürüldü.

Tesla Model 3'ü yeniden tasarlıyor

Fiyat kesintisini takiben Tesla, satışlarda bir artış gördü ve bu durum, dünyanın en büyük EV üreticisi olan BYD’yi fiyatını düşürmeye yönlendirdi. Tesla ve BYD ile başlayan fiyat savaşı, birçok yerli ve uluslararası oyuncuyu etkiledi. Geçtiğimiz hafta, BMW ve Mercedes gibi premium otomobil şirketleri ile SAIC ve Guangzhou Automobile gibi yerli şirketler, tüketici talebini canlandırmak için araç fiyatlarını düşürdüler. Çinli otomobil devleri Tesla yüzünden zorda kalıyor.

Diablo 4, Xbox Game Pass’e gelmiyor