Çin’de yeni salgın başlayabilir: Hıyarcıklı veba!

Çinde yeni salgın

Koronavirüs ile mücadele ettiğimiz şu günlerde Çin’de yeni salgın başlama ihtimali ortaya çıktı. Hıyarcıklı veba olarak bilinen bu hastalık, bir dönem milyonlarca insanın ölmesine neden olmuştu.

Geçtiğimiz cumartesi günü Çin’in İç Moğolistan Özerk Bölgesi’ndeki Bayannur kentinde, bir çobanın hastaneye gitmesi ile Çin’de yeni salgın korkusu yaşandı. Bu çobanda, genel olarak çok fazla görülmeyen hıyarcıklı veba olduğu anlaşıldı. Özellikle de ortaçağ döneminde çok büyük bir kitlenin ölümüne neden olan hastalık şimdilerde birkaç antibiyotikle kolayca tedavi edilebiliyor. Hadi gelin detaylara hep birlikte göz atalım.

Hıyarcıklı veba kolayca tedavi edilebiliyor

Bu hastalık aslında yeni değil. Yaklaşık olarak 1000 yıl öncesine dayanan veba hastalığının bir türü diyebiliriz. Özellikle dağ sıçanlarında çok fazla miktarda bulunan bu hastalık, insanların hızlı bir şekilde ölümüne neden olabiliyor. Fakat 2020 dünyasında sadece birkaç basit antibiyotikle tedavi ediliyor.

Çin'de yeni salgın2017’de Madagaskar’da 300’den fazla vaka görülürken Mayıs 2019’da da Moğolistan’da iki kişi hayatını bu hastalık nedeniyle kaybetmişti. Moğolistan kültürüne göre dağ sıçanlarını pişirmeden yemek sağlığa büyük bir olumlu etkide bulunuyor. Üstelik bu hayvanların böbrekleri insana çok daha ayrı bir kuvvet veriyor. Her ne kadar Moğol kültürü bunu savunsa bile, bilim insanlarına göre durum hiç öyle değil. Dağ sıçanlarında çok yüksek hastalık potansiyeli mevcut.

Play Store’dan 25 uygulama kaldırdı! İşte zararlı uygulamalar!

Stanford Kliniği’nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Shanti Kappagoda, “14. yüzyılın aksine bu hastalığında nasıl yayıldığını artık biliyoruz. Engellemenin yollarını da biliyoruz, hastalanan kişileri antibiyotiklerle iyileştirmenin yollarını da…” ifadelerine yer vererek korkulacak bir şey olmadığını söyledi. Sizce Çin bu tür hastalıkların önlenmesi için ne tür çalışmalar yapabilir? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.