GPS, yani Global Positioning System; Küresel Konumlama Sistemi, hepimizin sıklıkla kullandığı bir uydu navigasyon sistemi olsa da, mesele askeri kullanıma gelince, ülkeler kendi güvenliklerini ABD ordusuna teslim etmekten pek memnun kalmıyorlar. Bu nedenle Çin, aynı Rusya’nın yaptığı gibi, kendi uydu navigasyon sistemini geliştirme kararı aldı.
GPS aslında Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı’na ait, yörüngelerinde sürekli olarak ilerleyen uydulardan oluşur. Savunma Bakanlığı tarafından desteklenen sistem, bir GPS alıcısı ile kullanılacak şekilde herkes tarafından erişilebilirdir. Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirir.
Ancak sistem ABD Savunma Bakanlığı, yani Pentagon’un kontrolünde olduğu için, Pentagon bu sistemi kullanan herhangi bir aracın yerini, konumunu anı anına takip edebilir. Kısaca söylemek gerekirse, GPS kullanan Çin uçaklarının o anda nerede olduğunu ABD ordusu anı anına takip edebilir. Daha da ötesi, isterlerse uçakları yanlış yönlendirip imha etmeleri de mümkündür. Bu sebeple Çin’in kendi askeri navigasyon sistemini kullandığı biliniyor ama şimdi Çin şirketleri de ticari operasyonları için GPS’e alternatif aramaya başladılar.
İki Çin şirketi, Alibaba ve Norinca, 310 milyon dolarlık yatırımla uzaya uydular fırlatacak ve bu uydular vasıtasıyla Çin şirketleri tedarik kamyonlarını ve ticari gemilerini yönetecekler. Şirketlerin, ticari operasyonlardaki araçların yönetimi için niçin ayrı bir uydu sistemine ihtiyaç duyduğu ise ayrı bir muamma. Öyle görünüyor ki, Çin şirketleri dev ticari operasyonlarının ABD gizli servisi tarafından sabote edilmesinden korkuyor.
Samsung 12 inçlik Windows 10 tablet hazırlıyor