Chrome’dan Yıllardır Beklenen Backspace Hamlesi

Backspace

Tarayıcı olarak Google Chrome kullananlar genel olarak halinden memnundur; ta ki o  lanetli ana kadar. Eğer Google Chrome kullanarak çok uzun bir form doldurmaya kalkarsanız ve yanlışlıkla, eliniz o olmaz olası “Backspace” / “Geri” tuşuna kayarsa, ardından gelecek öfke krizine yabancı olamazsınız.

Çünkü Google Chrome, online form doldurulurken bellekte tutulup tutulmamasına bakmadan, bastığınız “Backspace” / “Geri” tuşunu “Bir önceki sayfaya dön” komutu olarak algılıyor ve sizi ziyaret ettiğiniz önceki sayfaya döndürerek, bin bir emekle doldurduğunuz tüm bilgilerin kaybolmasına sebep oluyor. Hele ki bu facia, çok uzun bir forum postu ya da blog yazısı yazarken başınıza gelirse; delirmemek gerçekten işten değil. İşte tam bu yüzden, Google Chrome geliştiricilerinden yıllardır beklenen müjdeli haber artık kapımızı çalmış olabilir. Engadget’ın haberine göre, Google, “Backspace” / “Geri” tuşunun “Bir önceki sayfaya dön” komutu olmadığı bir Google Chrome versiyonunu hali hazırda test ediyor.

Bu haber, Chromium Code Review sayfalarından geliyor ve elde edilen istatistiklere göre, sayfa görüntüleme oranının .04’lük kısmı, yanlışlıkla basılan “Backspace/Geri” tuşundan kaynaklanıyor. Form barındıran sayfalarda, interaksiyon yaşanan durumlarda “Backspace / Geri” tuşu ile yaşanan sayfa görüntülemelerin oranı .005. Bu da milyonlarca sayfa görüntülemesi alan büyük forumlarda, büyük bir yüzdenin “istek dışı” navigasyon sonucu gerçekleştiğini gösteriyor. “Backspace / Geri” tuşunu kaldırmak, Google Chrome kullanıcılarına hiçbir şey kaybettirmeyecek çünkü hali hazırda CTRL+Sol Ok Tuşu / ALT+Sol Ok Tuşu “Geri Dön” komutu olarak çalışıyor. Dolayısı ile parmakları kalın olan, yeni bir klavyeye alışmaya çalışan ya da en basitinden dikkatsiz kullanıcıların yanlışlıkla “Backspace / Geri” tuşuna basıp, tüm verilerini kaybetmesinin hiçbir gerekçesi yok.

Bazı kullanıcılar, toptan kaldırmak yerine kullanıcıları “Bir önceki sayfaya dönmek istediğinize emin misiniz?” tarzı bir uyarı penceresiyle uyarmanın yeterli olacağını öngörmüş. Fakat eğer bu yeterli değilse ya da Google, yeni Chrome versiyonunda bu müjdeyi gerçeğe dönüştürmekten vazgeçerse, uygulama dükkanındaki “Chrome BackStop” eklentisini kullanmaya devam edebilirsiniz. Ne de olsa Google’ın yetişemediği her alanda, muazzam Google Chrome topluluğun dehasını sergilediği “Extensions on Web Store” mecrası var.

Google’dan Science Journal ile Bilim Telefonunuzda