Cerrahlar genetiği değiştirilmiş domuz kalbini insan hastaya başarıyla naklettiler

Cerrahlar genetiği değiştirilmiş domuz kalbini insan hastaya başarıyla naklettiler

57 yaşındaki bir adamın hayatını kurtarmak için umutsuz bir çaba içinde, Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki cerrahlar tıbbi bir ilki başardılar. İşte detaylar.

The Associated Press‘e göre, geçtiğimiz Cuma günü, cerrahlar deneysel bir prosedürün parçası olarak bir domuz kalbini bir hastaya başarıyla naklettiler. Bunu yaparken, genetiği değiştirilmiş bir hayvan organının, anında reddedilmeden insan vücudunda hayatta kalabileceğini ve işlev görebileceğini gösterdiler. Ameliyattan üç gün sonra, ameliyat olan David Bennett hayatta ve hastaneye göre “iyi gidiyor”. Gıda ve İlaç İdaresi, prosedüre yeterli gerekçelerle izin verdi. Bennett geleneksel bir kalp nakli için uygun değildi ve diğer seçenekleri tükendi. Hasta doktorlar onu ameliyat etmeden önce yaptığı açıklamada “Ya öl ya da bu nakli yap. Ben yaşamak istiyorum. Riskli olduğunu biliyorum, ama bu benim son seçimim ”dedi.”

Cerrahlar genetiği değiştirilmiş domuz kalbini insan hastaya başarıyla naklettiler

Bilim adamları on yıllardır hayvan organlarıyla insanları kurtarmaya çalışıyorlar. En dikkate değer girişimlerden biri, 1984 yılında doktorların hipoplastik sol kalp sendromuyla doğan Stephanie Fae Beauclair’e bir babun kalbi aşılamasıyla gerçekleşti. Doğuştan gelen bozukluk, vücudunu düzgün kan dolaşımından yoksun bıraktı. Vücudu sonunda nakledilen organı reddetmeden önce 21 gün hayatta kaldı.

The New York Times‘a göre, bu son prosedürü farklı kılan şey, doktorların, vücudun yetim organı reddetmesine neden olan bir molekülü kodlayan dört geni ortadan kaldırmak için genetiği değiştirilmiş bir kalp kullanmasıydı. Ayrıca bağışıklık sistemini yabancı dokuya karşı daha tolere edilebilir hale getirmek için altı insan geni yerleştirdiler.

Yeni çip teknolojisi şarj problemini ortadan kaldıracak: Devrim gibi teknoloji