Call of Duty: Modern Warfare inceleme (Tek kişilik oyun modu)

Call of Duty: Modern Warfare önerilen sistem gereksinimi

#İŞBİRLİĞİ

5 Kasım 2007’de, Call of Duty serisini İkinci Dünya Savaşı cephelerinden alıp da modern arenaya taşıyan ilk oyun, yani Call of Duty 4: Modern Warfare satışa sunulmuştu. Dile kolay, tam 12 yıl olmuş. Bu sabah farkına vardım bunun ve “Vay be, ne çabuk geçmiş zaman” diye geçirdim içimden. Oysa sanki birkaç sene önce çıkmış gibiydi benim için. Satışa sunulmadan kısa süre önce yayınlanan demosu sebebiyle saatlerimi internet başında geçirmiş, 4GB kotalı internet paketimi defalarca aşmıştım, ama ne demoydu o! Hele oyun… Ne oyundu be! Biliyor musunuz, aslında 2007’de çıkan oyunda “Call of Duty” ibaresi olmayacak, yalnızca “Modern Warfare” olarak yayınlanacaktı, ancak marka bilinirliğini kullanmak istediler ve böylece Call of Duty serüveni günümüze kadar devam etti. Şimdi de 2007 üretimi bu oyunun “yeniden yapım versiyonu”, 2019 model Call of Duty: Modern Warfare karşımızda. Pek çok şey değişmiş, ama pek çok şey de hâlâ aynı.

Call of Duty: Modern Warfare inceleme. Çok şey değişmiş, ama pek çok şey de aynı

Aslına bakarsanız Call of Duty: Modern Warfare’ı oynayıp oynamama konusunda kararsızdım. Zira Infinity Ward yapımcılarının yaptığı açıklamalar, terör örgütlerinden yola çıkarak bazı elementlerin oyuna eklendiği yönündeydi. Daha sonra gelen bilgiler ise, oyundaki karakterler ve pek çok bölgenin “kurgusal” olarak tasarlandığını işaret ediyordu. Yine de, yurt dışında çıkan pek çok incelemede, oyunun “terör” sebebiyle eleştiriler aldığını söylemek istiyorum.

Nihayetinde senaryo modunu oynadım ve bitirdim, ama şunu söylemeliyim ki seriye duyduğum eski heyecandan eser yok. Sanırım büyük bir heyecanla oynadığım son Call of Duty oyunu Modern Warfare 2 idi, eğer yanlış hatırlamıyorsam. MW2’yi öğrenci kredi kartıma 8 taksitle almış ve hatta inceleme yazısını bitirmeden yemek yememiştim. Neyse, yeni oyunumuza dönelim…

Az evvel de dediğim gibi, CoD 4’e kıyasla bu oyunda pek çok şey değişmiş, ama pek çok şey de aynı kalmış. Bu detayları da zaten oynarsanız fark edeceksiniz.

Call of Duty: Modern Warfare inceleme (Tek kişilik oyun modu)

Oyunun senaryosu hakkında çok da detay vermeyeceğim, ama Amerika, İngiltere ve Rusya arasında bir takım problemler söz konusu. Yalnızca dağlarda tepelerde değil, büyük şehirlerin işlek caddelerinde dahi kanlı çatışmalar yaşanıyor. Yani serinin önceki oyunlarında olduğu gibi yine pek çok farklı karakteri yönetiyor, pek çok farklı cepheden savaşa dahil oluyoruz. Kimi zaman bir keskin nişancı oluyor, kimi zaman bazı teknolojik oyuncakları kullanarak düşmanlarımızı ortadan kaldırmaya uğraşıyoruz, fakat hikâyenin temeline bakacak olursak, genellikle odak noktasında Farah Karim isimli kadın karakter var. Gizlilik temalı bölümler de bu kez biraz daha önem kazanmış. Infinity Ward, savaşın acımasız yüzünü biraz daha gerçekçi göstermeye çalışmış, bu sebeple de oyunda sizi rahatsız edebilecek pek çok sahnenin olduğunu söylemeliyim.

Modern Warfare, aksiyon düzeyi yüksek bir oyun. Sizi saatlerce esir alma ihtimali oldukça yüksek, lakin yine de bir CoD 4: Modern Warfare değil

Call of Duty: Modern Warfare’ın biraz da teknik detaylarından söz etmek istiyorum. Oyunda yeni bir motor kullanılıyor ve bunu hemen her detayda fark ediyorsunuz. Karakter ve silah modellemeleri, animasyonlar gerçekten çok iyi hazırlanmış. Işık ve gölge oyunları çok hoş. Pek çok detay göz okşuyor. Ama…

Can sıkan taraflar da var tabii. Örneğin, Captain Price’ın yeni tasarımı ve seslendirmesi hoşuma gitmedi. Nerede o eski pala bıyıklı, hafif esprili ses tonuna sahip adam?

Öte yandan, oyunun optimizasyon sorunu söz konusu. Bazen donmalarla karşılaşabiliyorsunuz, ki özellikle ara videolarda donmalar sıklaşıyor. Bu konuda Infinity Ward’tan yamalar gelse de henüz tam olarak çözülememiş.

Müziklerden de kısaca bahsedecek olursam… İlk aklıma gelenleri sayayım. Call of Duty 1, 2, 3 ve 4’ün harika müzikleri vardı. Çoğunu bugün bile hatırlıyorum, zaten ara ara hâlâ dinliyorum. Sonraki oyunlarda ise bu tarafta etkileyici işler pek yoktu. Bu yeni oyunda da hafızama kazınan bir müzik detayı yok maalesef.

Toparlamak gerekirse…

Call of Duty: Modern Warfare, iyi bir aksiyon FPS oyunu, bu gerçek, ama “klasik” statüsünde bir CoD oyunu değil, en azından benim için. Belki en güzel taraflarından bir tanesi de devam oyunu hakkında size bazı bilgiler veriyor olması. Bence devam oyunu çok daha iyi olabilir.

Ek olarak, eğer sadece senaryo modunu oynamak istiyorsanız, oyunun indirime girmesini beklemenizi tavsiye ederim. Multiplayer tarafa adım atıp “profil kasan” oyunculardansanız zaten çoktan almışsınızdır diye düşünüyorum.

Oppo A9 2020 kutu açılış videosu (Unboxing)