Çalışanlar Robotlardan Endişe Duyuyor

robot

Ortadoğu, Türkiye ve Afrika bölgesindeki çalışanlar arasında yapılan bir ankete göre, Türkiye’deki çalışanların %55’i işlerini robotlara kaptırmaktan korkuyor.

Yapay zeka kullanımı her geçen gün artıyor…  Dünya genelinde birçok iş pozisyonunda robotlar kullanılıyor. Yıllardır araba yıkayan, siparişleri teslim eden, depolarda malları tasnif eden, hastalara ilaç dağıtan, fabrikalarda montaj işlerini yapan rmakineler bulunuyor. Günümüzde ise akıcı bir sohbet sürdürebilen, karmaşık bilimsel kavramları açıklayabilen, diller arasında metin çevirileri ve daha fazlasını da yapabilme potansiyeline sahip ChatGPT’ler hayatımızda önemli bir yere sahip.

robot

Kaspersky’nin Ortadoğu, Türkiye ve Afrika bölgesindeki çalışanlar arasında yaptığı ankette, çalışanların şirketlerin kullandığı makineler ve otomasyon sistemleri konusunda birtakım endişeleri bulunuyor. Türkiye’deki çalışanların %55’i işlerini bir makineye kaptırmaktan korkuyor ve her dört çalışandan biri (%26) şirketlerinde robotlar veya otomatik sistemlerle ilgili siber güvenlik olayları duyduğunu bildiriyor. Bununla birlikte birçok çalışan da robotlaşmanın getirdiği olumlu etkilerin farkında.

robot

 Çalışanları Tehlikeli İşlerden Koruyor!

Türkiye’den ankete katılan çalışanların, makinelerin varlığına yönelik olumlu yanıtları da oldu. Otomasyonun çalışanların sağlığına büyük faydası olduğu belirtilen ankete göre çalışanların %82‘si de robotların kendilerini fiziksel olarak zorlayıcı veya tehlikeli işler yapmaktan kurtardığını belirtiliyor. %44‘ü bunun insan faktöründen kaynaklanan iş kazası olasılığını azalttığını söylüyor.

Bunun yanında çalışanların %51‘i makinelerin üretim süreçlerinde verimliliği artırdığını ve ekonomik fayda sağladığını da belirtiyor. Ayrıca %39‘u çalışanlara daha ilgi çekici ve daha yüksek ücretli pozisyonlar için yeniden eğitim fırsatı sunduğuna inanıyor.

Acer Predator Helios 300 Gaming Laptop: Tam bir oyun canavarı!