BTK müjdeyi verdi: AKN kalkıyor! (Resmi Açıklama)

btk akn

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Adil Kullanım Noktası (AKN) hakkında önemli bir karar açıkladı. AKN sonunda kalkıyor! İşte detaylar…

Ülkemizde sıkça eleştirilere konu olan AKN yani sonunda kalkıyor. Bugün BTK’nin internet sitesinde resmi açıklama yapıldı. Yapılan resmi açıklamanın tamamına haberimizden ulaşabilirsiniz. Ancak baştan belirtelim, tüm düzenlemeler 10.10.2016 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek.

01.09.2016 tarihli verilen karara göre, son yıllarda artan veri trafiği ihtiyacı sebebiyle AKN konusunda önemli düzenlemeler yapılacak. Bu düzenlemeler önümüzdeki aylarda uygulamaya sokulacak. Resmi kararda yer alan maddelerden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.

Adil kullanım noktasında yapılan değişikler

1- Limtsiz/Sınırsız ancak AKN kapsamında olan paketlerde, AKN aşıldıktan sonraki hız %50 oranında artırılacak. Yani 3 Mbps olarak uygulanan hız yaklaşık olarak 4.5 Mbps’ye çıkacak.

2- Mobil şebekelerde AKN uygulanan internet paketlerinde AKN sonrası veri hızı en az 128 Kbps olacak. An itibariyle yaklaşık olarak 96 Kbps uygulanıyor. Yani burada da bir artış söz konusu.

3- 02:00 ile 08:00 saatleri arasındaki veri tüketimi, AKN kapsamında sayılmayacak. Yani bu saat aralığında yapılan indirmeler kotayı harcamayacak. Bu şekilde tüketiciler, internetin yoğun olmadığı saatlerde veri tüketmeye teşvik edilecek.

4- İnternet sağlayıcılarının AKN’nin %80 ve %100’üne ulaşıldığı durumlarda tüketicileri kısa mesaj ile bilgilendirmesi zorunlu oldu.

5- AKN kapsamındaki paket ve tarifelerin isminin AKN uygulamasını içerek şekilde düzenlenmesi, her türlü reklam ve tanıtımda AKN uygulamasına yer verilmesi zorunluluğu getirildi.

6- 31.12.2018 tarihi itibariyle AKN uygulamasına son verilmesine yönelik çalışma ve analizlere ilişkin karar verildi.

Resmi açıklamanın tamamına buradaki bağlantılan (PDF formatında) ulaşabilirsiniz. AKN uygulaması tam anlamıyla ortadan kalkmış değil ancak son derece önemli adımlar atıldığını söyleyebiliriz.

Yapılan bu yeni düzenleme ilgili olarak belirtmek istedikleriniz varsa, yorumlar bölümünde görüşlerinizi belirtebilirsiniz. Yeni düzenlemelerden memnun kaldınız mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.