Blog sahibi olmak için öncelikle hosting ve domain kavramlarını bilmeniz gerekiyor. Domain, başında www. olan ve sonu .com .net .org gibi uzantılarla biten siteye girmenizi sağlayan bir adrestir. Hosting ise web sitenizin bütün verilerinin kayıt altına alınıp kullanıcılara sunulduğu alandır.
Domain ve hosting kiralama (tescil) yoluyla kullanılır. Yani hiç bir domain ve hosting tek bir ücretle sonsuza kadar sizin olmaz. Bazı firmalar bu ürünlerin 5 yıllık olarak kiralama ve tescil işlemlerini sağlıyorlar. Birde ücretsiz domain ve hostingler var. Bunlara örnek Google tarafından sunulan blogger uygulamasını verebiliriz. Ancak ciddi anlamda bir şeyler yazıp okuyucu kitlesi edinmek için ücretsizleri tavsiye etmiyoruz.
Blog sahibi olmak için nasıl ilerlenmeli
Blog sahibi olmaya karar verdiğiniz zaman yazacağınız konunun sizin uzmanlık alanınız olmasına özen göstermelisiniz. İlerleyen zamanda konu bulmakta zorlanacağınız bir konsept size eziyet olabilir. Bu yüzden blogunuzun ismini ve içeriğini belirlerken yazacağınız konu taslağını bir kaç ay olarak belirlemeniz de fayda var. Özgün ve hiç bir yerde olmayan bilgileri verdiğiniz zaman okuyucu kitleniz mutlaka olacaktır.
Domain tescilinde .com seçmeye özen gösterin. Hosting kiralarken dikkat etmeniz gereken database sayısı, linux olması ve sınırsız bandwidth. Burada en önemli nokta bandwidth, bu deyim bir nevi sitenizi görüntüleyecek kullanıcı sayısıdır. Kota da diyebilirsiniz. Sitenizin sınıra gelip kapanmaması için bu özelliği en yüksek düzeyde almanızda fayda var. Eğer 100 tl civarı bir bütçeniz varsa yıllık sınırsız hostinglere bakabilirsiniz. Sınırsız hosting+domain ile bir blog kurulumunun size maliyeti en fazla yıllık tüm masraflarla 140-150 tl civarı olacaktır.
Blog sahibi olmak için aşamalar şu şekilde:
1- Domain tescil işlemlerini gerçekleştiriyoruz.
2- Hosting satın alıyoruz.
3- Domain ile hosting arasındaki dns bağlantılarını domain panelimizden kuruyoruz.
4- Hosting panelimizden hazır script kurulumu yapıyoruz. Tavsiye olarak WordPress.
5- WordPress kurulumu için ilk olarak hosting panelinden database oluşturulur. Daha sonra WordPress dosyaları resmi siteden indirip ftp programı aracılığıyla sitenin hostingine gönderilir. Sitenizin adresini tarayıcınıza yazdığınızda karşınıza kurulum ekranı gelir. Database ve admin bilgilerinizi bu alandan girip kurulumu tamamlarsınız. Ayarlar ve tema kurulumu için admin panelini kullanabilirsiniz.