BlackBerry ve Nokia Mahkemelik Olabilir

nokia

Bir zamanlar cep telefonu pazarının lideri olmak için savaşan iki firma, şimdi kozlarını mahkeme salonlarında paylaşacaklar. İşte BlackBerry, Nokia atışmasının sebebi.

Nokia ve BlackBerry. Günümüzden çok değil, bir 15 yıl öncesinde cep telefonu pazarının zirvesinde yer alan iki isim, şimdilerde eski günlerini mumla arıyor.

BlackBerry ve Nokia, akıllı telefonlara geçiş sürecine adapte olamamış ve kısa sürede iflasın eşiğine gelmişti. Kanadalı üretici geçtiğimiz sene satışa sunduğu modellerle kendisini toplamaya çalışırken, Nokia ise bu sene MWC’de tanıtacağı modellerle sağlam bir geri dönüşün peşinde.

Bu iki kader ortağını karşı karşıya getiren şeyse her zamanki gibi basit bir patent davası. BlackBerry’li yetkililerinin iddiasına göre Nokia bünyesinde bulunan Flexi Multiradio baz istasyonları, ve Liquid Radio uygulaması gibi bazı ürünler, BlackBerry’nin patentlerini ihlal ediyormuş.

Tabi bu konu hakkında henüz somut bir delil bulunmuyor. BlackBerry’li yetkililer, Nokia’dan bu ihlaller için makul bir ücret talep etmiş durumda. Nokia’nın bu talebe nasıl bir cevap vereceği ise merak konusu. Eğer Nokia, karşı tarafında taleplerini kabul ederse, iş mahkemeye varmadan çözümlenebilir.

blackberry

Aksi takdirde, bir zamanların iki dev ismi mahkeme salonlarında karşı karşıya gelecek demektir. Öte yandan şunu da hatırlatalım. Kısa süre önce Nokia birçok firmanın kendi patentlerini ihlal ettiğini öne sürmüş ve aralarında Apple, Samsung, LG gibi isimlerin bulunduğu firmalara dava açacağını belirtmişti. Bakalım firmaların arasındaki bu patent davaları nereye kadar devam edecek. Hep beraber bekleyip göreceğiz.